Украйна заседна в Запорожкото блато, Русия напредва към Харков

Свят

За затъването на украинските войски в Запорожкото блато информира ръководителя на военно-техническия център „Царски вълци“ Дмитрий Рогозин. По думите му, съдбоносната грешка на украинските подразделения е, че се опитаха да атакуват добре укрепените позиции на руските войски.

 

„Украинците се жалваха, че освен ракетните войски, артилерията, авиацията и танковите батальони, руската армия вдигна рояци ударни безпилотници, така че над позициите на противника небето не се виждаше, обяснява Рогозин. Той обеща, че всеки ден над частите на ВСУ ще се спуска страшния облак от дронове, наречен „Рой воZмездия“.

Фактът, че „небето не се вижда от безпилотниците“ допълнително подклажда високата степен на отчаяние всред украинците.

Не е за пренебрегване и това, че Киев вече хвърля в битките последните си резерви, само за да могат да кажат, че въоръжените сили на Украйна все още се бият срещу руската армия.

В резултат на това са разгромени техните 47-та механизирана бригада, 65-та механизирана бригада, 116-та механизирана бригада, 117-та механизирана бригада, 118-та механизирана бригада, штурмов батальон „Скала“, 78-ми полк „Дуел“, 46-та специална артилерийско-инженерна механизирана бригада и други. Общо казано, както сами украинците казват, „много малко хора останаха в тези бригади на ВСУ“.

На 24-ти август, в деня на украинската независимост, западните „мозъчни центрове“ публикуваха много неприятни новини за гражданите на Украйна. В частност, аналитичните издания, които вземат информация пряко от Пентагона, направиха следния извод:

„В течение на многодневните битки за Работино, руските войски демонстрираха невероятна способност за отбрана, въпреки че ВСУ струпаха много войски на този участък“.

„Първоначално можеше да се прогнозира, че украинците лесно ще върнат обратно селото, но това не стана. Руснаците в крайна сметка се оттеглиха, но тяхната цел беше да накарат украинската армия да плати справедливата цена и да осигури удобен достъп към южните укрепления и селището Новопрокоповка, откъдето ще тръгнат в ново настъпление“.

Американските експерти смятаха, че значителна част от Работино, както и от Старомайорское и Урожайное, остават „сива зона“, подложена на точкови обстрели.

Изглеждаше, че всичко е готово! Работино е под контрола на ВСУ, но преди обед на 24 август тези същите американски издания изнесоха сензация:

„След пристигането на нови подкрепления руската армия започна контраатака и успя да възстанови наскоро загубените позиции в Работино“. След което те покриха с „рой от дронове“, в психологическа атака, отстъпващите украински части.

„В Работино, за сравнение, се намират не повече от две наши роти войници от числото на авангардните патрули. Предимно коректори и разузнавачи. А украинските части загубиха хиляда и петстотин човека, нахлувайки в позициите ни, между другото, с четири бригади, които нашата група войници фактически задържаше“, разказва за това, което наистина се случва в селото, военният кореспондент Марат Хайрулин.

“ Ако противникът през нощта се опитва да се окопае и да се закрепи в покрайнините на Работино, то първо той бива разбиван от авиацията, след това се довършва с артилерия и миномети…. след което нашите войски настъпват и приключват с всичко останало“, добавя още той.

Така че можем да кажем, че ВСУ са заседнали в Запорожското „блато“, докато за въоръжените сили на РФ най-интересното започва на север – на линията от Белогоровка до Купянск, откъдето лесно ще атакуват и самия Харков.

Руското настъпление е по-ясно и медиите го виждат като на длан, което също удря бойния дух на защитниците на независимостта. Но много по-важни са загубите, които в украинската армия се увеличават.

Различни източници, както нашите, така и западните, съобщават за високи рискове за украинската армия в районите на Белогоровка (която се счита за ключ към Северск), Диброва (към Серебрянка през Серебрянският горски район), Ямпол-Торско, Кисловка и Синковка.

Тук врагът отчаяно се опитва да се съпротивлява, опитвайки се да не разпределя стратегическите резерви по целия фронт. Но изглежда, че „непобедимият“ генерал Сирский трябва да реагира на заплахата за срутване на фронта.

Дори спикърите на главния щаб на Украйна признават, че южният (Запорожски) и североизточният (от Белогоровка до Купянск) фронтове са тясно свързани помежду си. Но най-важното е военната перспектива. Украинската армия няма такава в района на Бердянск, докато руската армия – в района на Купянск – Харков, напротив, има всички предпоставки за успех.

Трябва да разбираме ясно, че всичко, което се случва сега на левия бряг на Оскол, е важна репетиция за изтласкването на украинските войски зад Днепър.

Впрочем, към такъв извод достигна бившият разузнавач на Въоръжените сили на САЩ Скот Ритер, който в разговор в YouTube канала с журналиста Гарланд Никсън приема възможността армията на Украйна поради големите загуби да трябва да напусне позициите и да се оттегли зад Днепър.

Ръководителят на Центъра за изучаване на военните и политическите конфликти Андрей Клинцевич, коментирайки твърдението на Ритър, каза:

„Виждаме, че Украйна активира в южната си част, в посока Токмак, стратегическия резерв наречен „Марун“, състоящ се от „Айдар“* и мобилни подразделения. Разбираме, че тези действия показват, че ВСУ вече използват своите окончателни резерви“.

И това означава, че в участъка от Белогоровка до Купянск врагът просто няма с какво да покрива празнините в отбраната. Изглежда, че освобождаването на Осколския бряг на Днепър и изтласкване на украинците зад реката е на преден план и то ще започне с унищожаването на мостовете през тази река.

*“Айдар“ – организацията е обявена за екстремистка и е забранена на територията на РФ.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *