Деница Сачева: Предложенията на БСП за повишаване на пенсиите са утопии!

България отблизо

Всички сектори, които са затворени в момента биха могли да кандидатстват по мярката „Запази ме“.

Това заяви министърът на труда и социалната политика и областен координатор и водач на листата на ГЕРБ-СДС в Добрич Деница Сачева в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Думите ѝ са по повод актуализираната заповед за временно ограничените икономическите дейности, чиито работници могат да получат компенсация по проект „Запази ме“ от държавата заради това, че са в неплатен отпуск.

„Всички бизнеси и сектори – образование и търговия – могат да кандидатстват по мярката „Запази ме“ за седмиците, в които ще бъдат затворени“, разясни министърът.

„Правят се хаотични неща. Въвеждайки ограничителните мерки хората трябваше да знаят, че могат да се възползват от държавното подпомагане, да не говорим, че докато стигнеш до това държавно подпомагане трябва да изпишеш един тон мастило.“, заяви Георги Гьоков – водач на листа на БСП.

„Кризата е световна здравна пандемия и изисква държавнически отговор, не идеологически. На много места в Европа управляващи и опозиция работеха заедно, за справяне с пандемията. А у нас дори президентът се противопостави на правителството и казваше, че вирус няма“, припомни Деница Сачева.

По думите на Гьоков, все повече хора се обръщат за помощ към държавата в моменти на криза. Той посочи, че мерките са доста закъснели.

„Всички мерки, налични в европейските държави, са налични и в България“, подчерта Деница Сачева. „Само мярката 60/40 е един милиард лева. 930 милиона вече а разплатена. Предстои да бъдат изплатени още 140 милиона лева. Това са факти“, обобщи тя.

На въпрос какви мерки би предприела БСП, Георги Гьоков каза, че големите средства трябвало да отидат директно в ръцете на хората. Той отново посочи, че най-големият проблем са мизерно ниските пенсии на хората, които са работили по 30 – 40 години за България.

Правителството отдавна обещаваше, но досега нищо не направи за повишаване на пенсиите, освен че предизборно даде няколко месеца по 50 лева на пенсионерите. А какво ще стане след изборите, когато хората отново ще се озоват без пари? – попита социалистът.

„С мярката 75/0 се прави точно това“, репликира го министър Сачева.

А що се отнася до пенсиите, държавата няма пари за да ги повиши. Ако БСП намери отнякъде пари, то правителството било готово веднага да увеличи пенсиите, това се разбра от думите на социалния министър.

Деница Сачева определи предложенията на БСП като утопии. „Нашите приоритети са без промяна на данъчния модел, приемане в Еврозоната, промяна в системата за социално подпомагане – помощи обвързвани със социална заетост. Вашите социални предложения са за над 2 милиарда лева. Нашите предложения са обвързани с реформи в сектора. Социалната политика не е само раздаване на пари“, изтъкна социалният министър.

„При 60/40 беше запазен напълно дохода на работника, 100% са запазени техните доходи. 24 лв на ден плащаме, 26 лв на месец са осигуровките, 90 работни дни да е неплатения отпуск“, заяви тя.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *