Денков: Българският народ ще посрещне богато Коледа, защото спряхме инфлацията

България отблизо
„Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и бизнеса“. Това каза премиерът  Николай Денков в началото на днешното заседание на правителството.

„Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация. Бяхме наясно, че задачите са трудни, а подкрепата – несигурна. И въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми“, заяви премиерът. .

 

„Първата задача беше борбата с инфлацията. От ден първи основната цел на правителството беше не просто да спре изтъняването на портфейла на българина, но и да подкрепи покупателните му способности.

 

Фактите – инфлацията падна на нивата отпреди войната. През октомври 2021 г. Беше 6%, а този октомври е 5,8% и е най-ниска от 2 г. Насам. За първи път въведохме мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата „Достъпно за вас“ правителството подкрепи и българските производители на храни. Обещахме на българите да се хранят с повече качествена и евтина храна, произведена у нас, и си държим на думата“, посочи министър-председателят.

 

„Коледата на 2023 г. е бъде по-добра в сравнение с тази на 2022 г. Цените на основните стоки по тържищата са до равнището от миналата година и с още по-добра перспектива за в бъдеще, а доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация“, добави той.

 

„Заложили сме ново 11-процентно повишение на доходите в новия бюджет за 2024 година, което е в пъти над очакваната инфлация“, припомни премиерът.

 

Той допълни, че кабинетът му е „започнал реформата в правосъдието не на думи, а със съществени крачки“.

 

„Само преди половин година контролът върху главния прокурор и Антикорупционният закон изглеждаха като политическа утопия. А вече са факт. И въпреки, че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират“, заяви Денков.

 

„Единственият смисъл този кабинет да работи е, ако България се движи в правилната посока. В полза на хората и бизнеса и към Европа“, каза премиерът.

Tagged

1 thought on “Денков: Българският народ ще посрещне богато Коледа, защото спряхме инфлацията

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *