Скандал: Асен Василев се обадил тайно на Борисов да го спасява от…Кирил Петков

България отблизо

Правителството на Денков е сериозно разбалансирано, вече има оформени групи – едната около Асен Василев, другата около премиера  Николай Денков и Кирил Петков, които враждуват за надмощие и влияние. Тази картина се разкри след поредния трус във властта, развихрил се заради кадрови кадрили в сектор “здравеопазване”.

 

Финансовият министър Асен Василев, притеснен от скандала с уволнението на шефа на “Пирогов”, се обадил тази сутрин на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и му заявил, че здравният министър Христо Хинков трябва да подаде оставка.

 

Това разкри тази вечер пред Епицентър. бг Бойко Борисов.

 

Позвъняването на Василев било от ГКПП „Капитан Андреево“ на българско-турската граница, където той съпровождаше европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари Марейд Макгинес, и малко след като, заради демонстративното отсъствие на ГЕРБ и ДПС, бе провалено заседанието на бюджетната  комисия.

 

“Ние имаме да приемаме важни закони, да гледаме бюджет, да отхвърляме вето, нищо не налага този конфликт”, били думите на Асен Василев, с които изразил недоволството си от поредното обтягане на отношенията между некоалиционните партньори.

 

Борисов бил ядосан от неспазването на поетите ангажименти от страна на ПП и попитал Василев: “след ротацията вие как ще се чувствате, ако научавате от медиите какво правим ние?”

 

Василев помолил Борисов да задържи до 14 часа реакцията на ГЕРБ по отстраняването на шефа на “Пирогов”,  разчитайки, че ще успее да промени позицията на премиера Денков и до обяд ще получи оставката на здравния министър.

 

След като разбрал, че това няма да се случи, Асен Василев повече не се обадил на Борисов и затова в 13.00 часа ГЕРБ дадоха гневния брифинг, на който заявиха, че няма да подкрепят нито един закон на Министерския съвет, докато не се разпише механизъм за вземане на решения в сглобката.

 

Денков ни каза тази вечер вечер да си гледаме работата, да си изпълняваме задачите като институция и ние ще го направим – ще гледаме тези закони, които смятаме за правилни, ще бъдем по-критични към работата на кабинета, ще поискаме да ревизират този бюджет, към който всички имат сериозни забележки. Ако не си поправят грешките, че им го върнем да го пренапишат. Ако не го преработят – да си го гласуват с други мнозинства”, разкри бъдещата парламентарната тактика на ГЕРБ партийният лидер Борисов.

 

“Не съм единственият човек, който да продължи носи отговорност за това управление”, каза още Борисов.

Но увери: “защото бюджетът е важен за всички български граждани и сектори на икономиката, трябва да сме отговорни – той ще бъде приет, но много по-добре направен”.

 

Борисов отново припомни, че при съставянето на сглобката  ПП-ДБ са поели ангажимент всички кадрови решения да се взимат след  съгласуване с вицепремиера Мария Габриел като представител на ГЕРБ.

В случая с “Пирогов” Габриел, в присъствието на Борисов, е изразила пред премиера Денков несъгласието си с отстраняването на директора му.

 

От други свои източници Епицентър. Бг научи, че зад неотстъпчивостта на премиера Денков стои Кирил Петков, който го “насъсквал” да играе срещу Борисов, “за да се  знае кой е премиерът в държавата”.

Денков е развил синдрома “Аз съм премиерът”, разказаха източници от Министерския съвет, шокирани от авторитарните маниери на академика-химик. Денков държал всички, които се обръщат към него да го титулуват с академичната му титла и това да е записано на всички документи, под които стои подписът му.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *