Денков: НАТО е нашето бомбоубежище, трябва да дадем Черно море

България отблизо
Премиерът Николай Денков отговаря на живо на въпроси на граждани и медии във фейсбук във връзка с това, че вчера правителството навърши два месеца от старта си. Денков отбеляза, че начинът за защитата на България е първо да изграждаме българската армия, но по-важно – интегриране в общите структури на НАТО. “Защото това е нашето бомбоубежище днес“, каза Денков.

Въпроси към премиера могат да се задават както по време на живото излъчване, така и да се публикуват предварително в коментарите под видео анонса на страницата на Министерския съвет в социалната мрежа.

Това е втората подобна изява на Денков, след като на 6 юли той отново отговаря на въпроси по повод края на първия месец от работата на правителството.

 

„Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а да ги поставим“, каза той и допълни, че „ако се види, че не можем да си изпълним програмата, веднага ще си подам оставката“.

 

В отговор на въпрос за войната в Украйна Денков осъди напрежението, което Русия създава в Черно море през последните седмици. Москва обяви временна предупредителна зона там заради провеждането на военни учения, като България вече изрази позиция, че това е „съществен риск“.

 

„Милитаризацията на Черно море се случва независимо от това дали искаме или не искаме, и тя идва по линия на руската агресия. През последните 20 дни руски кораби се настаниха във водите, които са наша икономическа зона“, каза премиерът.

„Уж в началото за учения, тези учения продължиха за втори период, сега се чува, че може да има и трети период. Тази милитаризация не върви по линия на НАТО, идва всъщност от изток“, добави той.

 

Денков отбеляза, че начинът за защитата на България е първо да изграждаме българската армия с хора, техника и модернизация, но по-важно – интегриране в общите структури на НАТО.

 

“Защото това е нашето бомбоубежище днес“, каза Денков и припомни чл. 5 от Северноатлантическия договор, според който нападението над една държава член означава нападение над организацията.

По повод промените, предложени в Конституцията, Денков каза, че те всъщност запазват статута на служебните правителства. В края на юли ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха общ законопроект за изменения, част от които предвиждат ограничение в правомощията на държавния глава в процедурата по назначаване на служебни кабинети.

 

„Тук има една неточност. Всъщност служебни правителства ще има. Това, което се опитват да избегнат предложените промени, е един човек да може да определя всичко в тази държава – Министерския съвет, а от там и назначенията надолу, политиките и стратегиите“, коментира премиерът.

 

По думите му това, което се предлага в момента, е президентът да може да избира министър-председателя между трима възможни кандидати. Това е практика, която се използва в други европейски държави.

 

„След това този министър-председател да може да предложи на президента кабинет, с който да работи. Това е едно балансиране на системата, което по никакъв начин не означава, че няма да има служебни правителство“, добави Денков.

Денков каза, че не се притеснява да бъде съден за клевета, каквото се закани да направи бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов, заради думите му, че договорът с турската компания „Боташ“ за достъп до турската газопреносна мрежа и 5 терминала за втечнен газ (LNG) със срок 13 години е неизгоден за България.

 

Премиерът отново каза, че сделката „крие доста сериозни рискове“, защото е дългосрочна и е свързана със „сериозни финансови ангажименти, които България е задължена да изпълни, независимо дали внася газ“.

 

По думите му има асиметрия в договора, която не е благоприятна за българската страна, затова кабинетът опитва да минимизира рисковете и да използваме максимално добре възможностите.

Tagged

1 thought on “Денков: НАТО е нашето бомбоубежище, трябва да дадем Черно море

  1. Ти си срам и позор за целия български народ Освен за боклука за никъде другаде неставаш тъпако

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *