Денков оплака народа: България не намери своя герой, не намери и своята Кьовеши

България отблизо
„За съжаление, България не успя да намери своя Фалконе и своята Кьовеши, което дава отражение“. Това заяви премиерът Николай Денков на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията. На събитието присъства европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. 

„Един от стълбовете на цивилизацията е системата за правосъдие. Във всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието“, заяви премиерът Денков, предаде БТА.

 

Той подчерта, че все пак България е постигнала определен напредък по темата с върховенството на закона.

 

На събитието присъстват още министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев, представители на българския офис на европрокуратурата, избраният за кмет на София Васил Терзиев и други.

 

„През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така“. За това е много ценно, че отново Лаура Кьовеши е в България. Първо, за да ни вдъхнови за това, че трябва да продължаваме да работим в тази посока. Второ, за да сподели своя опит в това как може да бъдем много по-ефективни. Трето, да обсъдим отново, заедно с вицепремиера Габриел по-късно днес, какво може да направим, за да работим още по-ефективно“, посочи Денков в своето изказване.

 

Той увери, че напредъкът на България по отношение на промените в законодателството е съгласуван с най-високите европейски стандарти.

 

„Ние сме все още в средата на този процес, предстоят важни гласувания през следващите пет-шест седмици. Надявам се, че Народното събрание ще е на висотата, на която всички очакваме“, каза Денков.

 

„Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това“ , каза в заключение министър-председателят.

 

По-късно Николай Денков предстои да се срещне с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, като в разговора ще участва също вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. След края на срещата са предвидени изявления за представителите на медиите, за да бъдат обобщени резултатите от нея.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *