Денков пред Financial Times: Корупцията проправя път на руската намеса в България

България отблизо
Корупцията в България продължава да бъде основен канал за руска намеса и допринесе за разпадането на управляващата коалиция. Това заяви вече бившият премиер Николай Денков в интервю за британското издание Financial Times. То бе публикувано на 9 април – деня, в който служебният кабинет на Димитър Главчев встъпи в длъжност.

В интервю за „Файненшъл таймс“ Денков заяви, че корупцията в България е проправила път на руската намеса и е допринесла за разпадането на управляващата коалиция. Академикът, който ръководеше правителството по-малко от година, заяви, че по време на своя мандат се е опитал да се бори както с корупцията, така и с руската намеса, тъй като те са „свързани помежду си“. „Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, идваше чрез корупция“, казва Денков пред вестника в интервю, публикувано във вторник.

 

Пред Financial Times Денков говори и за договора за „Турски поток“, сключен по времето на правителството на Бойко Борисов. Според Денков такива сделки „трябва да бъдат разследвани“. Борисов твърди, че газопроводът не е в ущърб на българските интереси, посочва изданието.

 

Вече бившият премиер посочва, че „Продължаваме промяната“ остава ангажирана с борбата срещу корупцията и руското влияние, които по думите му са свързани.

 

Президентът на България Румен Радев назначи служебно правителство във вторник, а президентът на Сметната палата Димитър Главчев стана служебен министър-председател.

 

В своя статия, от Politico пък говорят за хронологията, довела до това България да се изправи пред нови предсрочни избори.

 

Преговорите за ново правителство се провалиха миналия месец, когато бившият еврокомисар Мария Габриел, която трябваше да стане министър-председател в рамките на договорената правителствена ротация, оттегли кандидатурата си след мъчителни преговори между нейната дясноцентристка партия ГЕРБ и реформаторския антикорупционен алианс „Продължаваме промяната и Демократична България“ (ПП-ДБ), пишат от изданието.

 

Тогава Радев възложи на Главчев, бивш член на партията на Габриел ГЕРБ, да състави служебно правителство в рамките на седем дни. Главчев представи състава на правителството в края на миналата седмица, а служебният кабинет положи клетва по време на специална церемония във вторник сутринта.

 

Николай Денков, който представлява „Продължаваме промяната“, ръководеше правителството на България през първите девет месеца от планираната ротация, а Габриел беше негов заместник и външен министър. Той подаде оставка през март, като теоретично проправи пътя на Габриел да стане министър-председател за следващите девет месеца.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *