Денков: Само заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим 3-ти март /Видео/

България отблизо

Поредната  недомислица изтърси министър-председателят акад. Николай Денков. Той обоснова желанието си за промяна на Трети мрат като национален празник с поведението на руския послания у нас Елеонора Митрофанова.

 

Попитан какво мисли за обсъжданата смяна на националния празник от 3 март на 24 май Николай Денков заяви, че е разбрал, че 3 март няма как да обединява нацията, след като видял руската посланичка Елеонора Митрофанова да обяснява как трябва да се чества, и след като руският партиарх „се е накарал“ на президента Радев по същата причина.

 

На въпрос от Фейсбук: ако не бяхте министър-председател, щяхте ли да промените датата на националния празник от Трети март на 24 май
Николай Денков отговаря дословно така:

 

За мен, след като видях как г-жа Митрофанова се опитва да ни обяснява как трябва да честваме Трети март, след като дойде от Русия патриархът и се накара на нашия президент какво да казваме ние по тези празници, аз разбрах, че този празник вече не ни обединява. Няма как са ни обедини. Защото той винаги може да бъде тълкуван по два съвсем различни начина. Единият – това е празник, с който сме създадени като държава и това е, което помним като деца, и аз бих искал да е така. Но в същото време – това е празник, в който една имперска сила се опитва непрекъснато да ни напомни, че ако не беше тя, ние нямаше да съществуваме като държава“

 

Министър-председателят Николай Денков заяви, че празникът 24 е май е символ на това, че руската държава, освободила България през 1878 г., дължи същестуването си на славянската писменост, създадена от Св. св. Кирил и Методий.

 

„Нека кажа обратното – за мен 24 май е символът на това, че ако не беше българската държава с княз Борис I и след това с цар Симеон, може би нямаше да я има тази руска държава, която след това ни е освободила. Защото тя се е обединила, именно защото българските книги с нашите духовници с първите патриарси там, които са били българи, са успели да обединят тези разпокъсани по това време племена, за да направят държава, която днес се е със столица Москва и се нарича Русия“, каза Николай Денков.

 

По думите му историята е сложно нещо и това, което казваме на децата, е малка част от нея. Денков каза, че не е съгласен с тезата, че смяната на националния празник е начин да се „подмени историята“, както изтъкват противниците на идеята:

 

„Аз познавам доста добре тази история, която се пише в учебниците. И г-н Костадинов (Костадин Костадинов от „Възраждане“, б.р.) я познава тази история, но той предпочита да разказва тази, която устройва само едната страна. Искам да бъде разказана цялата история, и с Освобождението на България, и с борбата срещу Съединението, която е пределно ясна в историята, и с оттеглянето на руските офицери от българската армия, когато България е нападната от Сърбия след Съединението. Има много неща, които да се кажат и те са истинската история.“

 

Според него Русия се опитвала да направи от Черномо море „руско езеро“и затова подала сигнал до НАТО.

 

България е подала сигнал „на най-високо ниво“ в НАТО, че Русия се опитва да превърне Черно море в „руско езеро“, съобщи Денков, който повече от час отговаря на въпроси на граждани и журналисти на страницата на правителството във Фейсбук. Поводът за разговора са трите месеца, откакто правителството встъпи в длъжност.

„Не виждаме никаква пряка заплаха за българските пристанища“, заяви Денков.

Вижда се едно желание да се блокира част от икономическата зона, която е извън териториалните води, каза още той.

Работим с нашите съседи – Румъния и Турция, и е подадена информация в структурите на НАТО. На най-високо ниво е вдигнато предупреждението, че се опитва Черно море да бъде направено „руско езеро“, обясни премиерът и добави, че България трябва да развие Военноморските си сили.

 

„Ние трябва да развием нашите Военноморски сили. Тече проект с двата кораба, корпусът на единия е пуснат на вода, другият се изработва в корабостроителницата във Варна, закупено е и е доставено оборудване. Купуват се ракети за бреговата охрана, така че никой да не посмее да доближи пристанищата на България“, обяви Денков.

Единственият начин да се противопоставим е, че на сила се отговаря със сила. Искам да кажа, че трябва да подсилим нашите военноморски сили, така че никой да не посмее да приближи нашите пристанища. Преди много, много години Варна е обстрелвана от Русия от Черно море. Не трябва да го позволяваме“, каза акад. Денков, припомняйки бомбардировката от страна на руския имперски флот по време на Първата световна война през 1915 г.

По думите му националният ни интерес е Русия да е възможно най-далече от границите на България.

„Този, който стартира войната – това е Русия. Аз не виждам по какъв начин можем да поддържаме войната ние, които не сме я почнали. Това, което поддържаме, и би трябвало да бъде пределно ясно, че това е в националния интерес на България, е фронтовата линия, агресорът, да бъде колкото може по-далеч от границите на България. Затова поддържаме Украйна, или най-малко това е един от аргументите, с цел да може Русия да бъде спряна допустимо най-далеч от границите на България,“ каза още акад. Денков.

 

 

 

Денков: Русия опитва да направи Черно море „руско езеро“, подадохме сигнал на най-високо ниво в НАТО

Tagged

2 thoughts on “Денков: Само заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим 3-ти март /Видео/

  1. НЕКАДЪРНИКЪТ ДЕНКОВ, ПЪРВО ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА ТЕЗИ СИ ДУМИ НА Н.ПР. РУСКИЯТ ПОСЛАНИК МИТРОФАНОВА И ПОСЛЕ ДА СЕ СКРИЕ НЯКЪДЕ, ЗАЩОТО НИ МРЪСНАХА ПРОСТАЩИНАТА И ДИВАТА МУ РУСОФОБИЯ!!!

  2. Това недоразумение незнай какво говори и прави.ТЕЗИ КОИТО СА МУ ДАЛИ ТОВА ЗВАНИЕ ТРЯБВА НА МОМЕНТА ДА СИ ПОСИПЯТ ГЛАВИТЕ С ПЕПЕЛ СРАН ЗА ДЪРЖАВАТА Е ТОЗИ ПЛЪХ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *