Денков скромно загатна какъв иска да бъде след ротацията

България отблизо

България има много силна подкрепа за Шенген. Важно беше тази подкрепа от Нидерландия да приключи като казус след промените, които ние направихме. Това заяви пред български журналисти в Нидерландия премиерът Николай Денков.

„Това, което днес добави Марк Рюте, е че продължават да ни подкрепят и ще продължават да работят и с други държави, Австрия в частност, за да ни помогне да направим последната крачка в тази посока“.

 

Във връзка с възникналото напрежението по отношение на поста „министър на вътрешните работи“ Денков заяви, че не иска да влиза в кухнята на преговорите.

„Когато има крайно решение, ще видите резултата. Значението на този спор е свързано с това кой и как ще обясни в чужбина какво се случва в България.

Хората, които имат най-силна дума, когато става дума за външна политика, са премиерът и външният министър. Когато двете позиции се заемат от едно лице, както казват колегите от ПП-ДБ с основание, това означава, че обясненията ще бъдат представени от един-единствен човек.

Не искам поста на външен министър като такъв. Аз искам гласът на ПП-ДБ да е достатъчно силен, за да се чува в чужбина. Има преговори, ще видите крайния резултат, когато завършат преговорите“, подчерта той.

„От страна на ПП-ДБ искаме да продължи ротацията по начина, по който бе договорена, след тези 9 месеца да видим можем ли да продължим нататък с пълен мандат.

Освен изпълнението на управленската програма, която е до края на годината, още сега започваме със законодателна програма, която да е до края на годината и междувременно ще подготвим управленска програма, законодателна, до края на мандата. Да се надяваме, че ще се реализира.

С Габриел обсъждаме аргументи в една, в друга посока, в момента няма крайно решение“, посочи още Денков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *