Конституционният съд отхвърли референдума за еврото

България отблизо

Конституционният съд обяви за законно решението на Народно събрание, с което бе отхвърлен поискания от „Възраждане“ референдум за отлагане на присъединяването на към еврото най-малко с двадесет години.

През 2023 година партия „Възраждане“ предложи организиране на референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Конституционният съд едновременно обявява за законно решението на парламента да отхвърли референдума и отказва да тълкува самостоятелно дали въпросът на „Възраждане“ нарушава основния закон.

Решението е прието с гласовете на 11 конституционни съдии, като Атанас Семов излиза със собствено становище, а единственото особено мнение е на проф. Янаки Стоилов. Все още няма публикувани мотиви на съда.

На 7 юли м.г. Народното събрание окончателно отхвърли предложението за провеждане на национален референдум по въпроса дали левът трябва да остане единствената официална валута на страната до 2043 г. „За“ референдума гласуваха депутатите от „Възраждане“, БСП и ИТН.

Гласуването мина с тежък процедурен гаф на зам.-председателя на парламента Росица Кирова (ГЕРБ), който така и не бе поправен. Тя подложи на гласуване проекторешение с напълно неясен текст, което обърка и депутатите.

Накрая все пак стана ясно, че волята на мнозинството е в полза на отхвърлянето на допитването с аргумента, че въпросът му е недопустим според закона за референдумите. Той позволявал да се прави допитване само по въпроси, които могат да бъдат решени от обикновено Народно събрание.

Аргументът на „Възраждане“ е, че щом настоящото обикновено Народно събрание решава да отхвърли референдума, то не е необходимо Велико народно събрание, за да се реши дали да има референдум или не. На всичко отгоре България не е приела кога точно ще влезе в еврозоната и „Възраждане“ дава за пример други държави, които са част от ЕС, но не са приели еврото.

Партията реши да организира референдума в момент, в който България бе набутана в т.нар. чакалня на еврото – валутния механизъм ERM II без никой да пита народа. 

Заради това подписката за референдума бе внесена в парламента от инициативен комитет, подкрепен от „Възраждане“.

От внесените 603 356 подписа след проверка на ГРАО валидни са повече от 500 хиляди подписа  По закон, за да бъде задължително провеждането на референдум, са нужни подписите на не по-малко от 400 000 български граждани.

Това условие бе изпълнено, но според депутатите, които отхвърлиха предложението, зададеният въпрос не е в съответствие със Закона за прякото участие на гражданите.

Въпросът за допитването е: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“. Според Закона за пряко участие на гражданите не могат да се правят допитвания по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, а въпросът за присъединяване към паричния съюз е уреден в договорите за ЕС.

От „Възраждане“ твърдят, че въпросът за еврото е „уреден“ без знанието на народа и без неговото съгласие. Ето защо поне сега, когато трябва да се вземе реално решение за влизане в Еврозоната, което засяга всички български граждани, е наложително да се проведе референдум, който не е бил проведен своевременно още преди много години.

Според миналогодишни социологически проучвания 75% от българските граждани не подкрепят въвеждането на еврото, а – 20%, са за идеята, като 5% нямат мнение. Последните социологически изследвания дават сходен резултат.

Палежи и оборски тор

Докато конституционните съдии заседаваха по делото, привърженици на „Възраждане“ организираха бурен протест пред сградата на КС, на който бяха запалени автомобил и чучело, облечено в тога. В същата сградата се помещава и Министерския съвет.

Протестиращи палиха димки и изсипаха бали сено и оборски тор пред сградата на Министерския съвет, където е и съдът. Някои хвърлиха пиратки. Върху подпаления автомобил имаше надпис „Оставка, предатели“. Полицаите извадиха пожарогасител и изгасиха огъня.

„Конституционният съд днес ще извърши престъпление“, заяви на протеста лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Привърженици на партията обстрелваха вратата и табелата на Конституционния съд с яйца и оборски тор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *