Денков с мълниеносен отговор към Радев: Каквото е поискал Зеленски, това ще му дадем! Кога президентът е имал мнение, днес повтаря руски опорки

България отблизо

Министър-председателят Николай Денков отговори на критиките на президента Румен Радев, като изтъкна, че защитава националния интерес и всякакви други спекулации са неоснователни, съобщава БНТ.

Той още веднъж поясни, че се объркал за касетъчните бомби в интервюто пред „Скай нюз“ и думите му били извадени от контекста.

 

„България, както и над 100 други държави, е подписала споразумението, което забранява касетъчните боеприпаси. Ние сме унищожили тези боеприпаси, не могат да преминават през нашата държава, но въпросът, ако чуете интервюто на „Скай нюз“, беше в съвсем друг контекст: „Дали бихте укорили Украйна, че ги ползва, при положение, че Русия вече ги ползва срещу тях.

Да, ние спазваме споразумението, няма да ги използваме и не подкрепяме използването им, но няма как да съдим Украйна за това, че когато срещу нея се използват такива боеприпаси и тя е решила да ги ползва. Това беше контекстът, разбира се, изречението беше извадено извън това и беше ползвано по друг начин“, посочи Денков.

Припомняме, че по-рано президентът Румен Радев отново изрази критика към управляващите и позицията им за войната с Украйна.

 

Министър-председателят потвърди, че правителството подготвя изпращането на старите БТР-и на МВР на Украйна.

„Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени са през 80-те години и престояват в складове на МВР. Никога не са ползвани, дори и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази гледна точка са тежест на МВР. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от полза, отговориха „да“ и ги подготвяме да ги изпратим“, каза Денков.

Премиерът е в Румъния, където се срещна със своя колега Марчел Чолаку. Двамата са обсъдили усилията на двете държави за присъединяването към Шенген и задълбочаване на сътрудничеството. Като например, в областта на транспорта, където отлежава проект за втори мост Русе-Гюргево, а днес той придобива ново значение.

„От години обсъждаме втори мост край Русе-Гюргево, тъй като е важно направление, което директно свързва България с Букурещ. То придоби ново значение с войната в Украйна, тъй като е част от логистичното направление за подготовка за отбрана на Източния фланг на НАТО и затова имаме всички основания заедно да ускорим процеса за планиране, проектиране и подготовка на този мост във възможно най-кратки срокове.

Tagged

1 thought on “Денков с мълниеносен отговор към Радев: Каквото е поискал Зеленски, това ще му дадем! Кога президентът е имал мнение, днес повтаря руски опорки

  1. Болно е ,като слушам как един продажен мишок се мъчи да се доближи до Президента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *