Денков: Тъмни сили пречат на кабинета да работи

България отблизо
Съвсем умишлено се вадят сенки от миналото, за да се попречи да се види какво правим в момента. Не съм се срещал с Алексей Петров. Не познавам нито него, нито Божков. Хората в кабинета също не ги познават.

Това заяви пред bTV премиерът акад. Николай Денков, след като вчера пред медиите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за пръв път призна, че бившата барета Алексей Петров е участвала в срещи около съставянето на така наречената “сглобка”. Такива спекулации имаше от месеци, а след убийството му се заговори усилено, че има политически мотиви, свързани именно с правителството.

 

По време на изслушването си в пленарна зала вчера Денков също отрече да се е срещал с Алексей Петров.

 

Той коментира и изострените отношения между правителството и президента Румен Радев:

 

“Атаките от президентството започнаха още преди да е сформирано правителство. През цялото време от президентството има опити да не бъде сформирано и след това да бъде свалено това правителство“, коментира Денков.

 

По думите му мотивите за отстраняването на главния секретар на МВР Петър Тодоров не са политически, а професионални и решението е било взето лично от министър Калин Стоянов, който след това го е обсъдил с премиера.

 

“Аз не съм казвал на Калин Стоянов за нито един човек когото да назначи“, посочи Денков.

 

По думите му Стоянов назначавал хора от неговата дирекция, защото ги познавал и им имал доверие.

 

“Всички критики за политизация не са верни. Решението Петър Тодоров да бъде махнат идва от Калин Стоянов“, заяви премиерът.

 

Денков коментира и смяната на шефа на тотото. “Продължаваме Промяната” бяха обект на критики заради рокадата, която постави начело на тотализатора човек, приближен до ГЕРБ. Георги Тарлеков ще заема поста до провеждането на конкурс.

 

По думите на премиера Денков решението е било взето изцяло от спортния министър Димитър Илиев.

 

Денков посочи, че обвиненията за кадруване идват от хора, които до скоро са управлявали и са си назначавали хора. „Тотото има важна функция по финансирането на спорта“, каза Денков.

 

“Аз не се бъркам в работата на НС. Не искам да ми се бъркат и в работата в МС. Отделно има лидерски срещи, на които се вземат общите политически решения. Не съм съгласен лидери да се обаждат на министри, което е ставало, и да казват вие не можете да назначавате еди-кой си. Това не е тяхна работа. Има напрежение, има опити за влияние. Да това, разбра се, пречи на работата, но знам къде са границите на институциите, включително и на президентството и ще работим в нашите правомощия“, заяви премиерът.

Tagged

1 thought on “Денков: Тъмни сили пречат на кабинета да работи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *