Президентът предупреди Кирил Петков: Ще успеете само ако има синхрон!

България отблизо

Лидерите на „Продължаваме промяната“ Асен Василев и Кирил Петков вече са в президентството за начало на преговорите за съставяне на правителство. Заедно с тях са Анна Балникова и Андрей Гюров.

Те са първата парламентарна група, която седна на разговор с Румен Радев за получаването на мандат за съставяне на правителство.

„За нас е удоволствие да ви приветствам. Поздравявам ви за изборната победа и се надявам да сте наясно каква отговорност носите. Проведохме три избори и аз връчвам първият мандат на различна партия. Това означава, че доверието на гражданите не се дава даром. Знаете, че двете служебни правителства, които назначих, стабилизираха страната и създадоха добри условия за резултатно управление, което да помогне на хората“, каза президентът.

Много добре знаете това и знаете, че едно ефективно управление може да съществува само, ако има разбиране между партньорите. Времето на еднолична власт и надеждата да бъде възстановено бе категорично отхвърлено от хората. Президентската институция е отворена за разговори с бъдещия кабинет. Важно е гражданите да знаят вашите приоритети. Ще бъда благодарен да изложите вашите виждания за разширяването на ЕС, отстояването на правата на българските граждани, идентичност и култура. Заповядайте“, обърна се Радев към Петков.

„Искам да благодаря за поканата. За нас е чест да се видим отново, поздравявам ви и аз за изборната победа. Това, което се случи в изборната нощ, носи голяма отговорност. В България е абсолютно належащо да има правителство – да решава спешно проблемите. Това може да се случи само с едно работещо правителство с пълен мандат. Взели сме тази отговорност присърце и се надяваме в най-близко време да ви представим проект за кабинет. Това, което се случи в последните дни, бе за първи път направено.

Излъчихме пряко всичките преговори и очертахме 18 работи групи, всяка от които очерта по 10 страници мерки, които трябва да се вземат спешно. Направихме официален документ, който бе завършен снощи в полунощ и беше изпратен до бъдещите ни партньори. Той обобщава всичко, което сме изговорили.

С уважение на последователите на партиите, избрахме принципа на пропорционалност. Всяка партия ще бъде близко до техните гласове. Важно е всеки един от коалицията да се чувства пълноправен партньор. Хубавата новина, която искам да съобщя е, че имаме над 90% общи политики, без значение кой има лява, дясна идеология или център, както сме ние. Надяваме се възможно най-бързо партньорите ни да ни върнат отговор и да дойдем съвсем скоро при вас, за да вземем мандата“, каза Кирил Петков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *