Денят на независимостта на България нямаше да го има без…

България отблизо

На 22-и септември България чества едно от най-значимите събития от новата си история, което отново разкрива силата на българския дух.

На тази дата през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата „Св. 40 мъченици“ в старопрестолния град Търново. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.

Условията за обявяването на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.

Българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда „известни“ икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стряска Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта. Но правителството вече било е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата „Св. 40 мъченици“ княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Александър Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.

Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича Царство България, а българският владетел вече се титулувал – цар. Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена.

Денят на независимостта връща самочувствието на българите. Дори сънародниците ни в Македония тогава се поздравяват с „Честито ни царство!“

На въпрос към академик Георги Марков дали е грешка, че „Денят на независимостта“ не е избран за наш национален празник той отговаря:

– Имаше спорове, в които неведнъж съм се намесвал, коя е най-подходящата дата за националния ни празник – 24 май, 6 септември, 22 септември. Но

без 3 март, Деня на освобождението, нямаше да има нито какво да съединяваме, нито на какво да обявим независимост.

Историята не бива да се политизира, а хубавите български празници трябва да се тачат. И макар и като мечта, днес е моментът да кажем, че и България може да бъде независима.

Tagged

2 thoughts on “Денят на независимостта на България нямаше да го има без…

  1. За каква независимост говорите Ние сме най зависими от посолството Каквото кажат това става

  2. КАКВА СИЛА НА БЪЛГАРСКИЯ УМРЯЛ ДУХ? ВСИЧКИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ СА СЕ ОСВОБОДИЛИ САМИ ОТ ТУРСКО РОБСТВО. САМО БЪЛГАРИЯ Е ОСВОБОДЕНА ОТ РУСИЯ! ТОВА Е ИСТИНАТА! УМРЯЛ ДУХ ПРЕДИ ОТ 500 ГОДИНИ РОБСТВО И УМРЯЛ ДУХ СЕГА С УПРАВЛЯВАЩИ БЕЗРОДНИЦИ. ФАШИЗМА ИДВА, ПОСЕГНАХА И НА СВЕЩЕНИЦИТЕ И ЦЪРКВАТА. СЕГА НА РУСКАТА УТРЕ И НА БЪЛГАРСКАТА. ТИЯ ИЗРОДИ ЩЕ ВИ НАПРАВЯТ КАТОЛИЦИ НАСИЛСТВЕНО И МЮСУЛМАНИ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *