Ден петдесет и седми: Народът продължава битката със самозабравилата се власт! Мутри – вън!

България отблизо

57-и ден на протести в София. Засилено е полицейското присъствие, но обстановката в района на Триъгълника на властта е спокойна към 20:00 часа. Минути преди 19:30 часа полицаите с жилетки „Антиконфликт“ позволиха на протестиращите да блокират кръстовището пред Министерски съвет и Народното събрание, като се изтеглиха от тротоара пред Президентството, предаде БНТ.

Протестиращите се събраха на площад „Независимост“ и мирно отстояват своите искания за оставка на правителството и главния прокурор и организиране на предсрочни избори.

Една от най-коментираните теми тази вечер са сблъсъците в 56-ата нощ на протести в София.

Организаторите от „Отровното трио“ дадоха брифинг, на който остро критикуваха действията на полицията вчера. Заявиха, че ще сезират Европейския съд за правата на човека. Според тях полицията е можела по-рано да хване провокаторите и да не се стигне до напрежението вчера. Те поставиха въпроса защо се е чакало час и половина те да хвърлят бомбички.

От „Отровното трио“ заявиха, че протестите ще продължат с пълна сила.

Малко преди полунощ вчера протестиращите отново блокираха движението на Орлов мост, след като само вчера остана отворено за движение. Те поставиха на кръстовището няколко палатки, кофи за боклук, кашпи и пейки.

20 пъти да разтурят лагера, 20 пъти ще го вдигнем, заканиха се протестиращи.

Барикадите бяха разтурени от полицията рано сутринта на 3 септември.

Първоначално бяха разпънаха две палатки с обяснението, че се поставят символично преди започващата учебна година – без засега да се затваря движението. Но призоваха за оставка и обявиха, че са готови да го спрат във всеки един момент.

В 20:30 часа демонстрант започна да хвърля яйца по сградата на Народното събрание, а други го възпряха.

Малко след 20:00 часа организаторите на протеста взеха думата и обвиниха министър-председателя Бойко Борисов за случилото се на вчерашния протест. Те казаха, че прощават на униформените.

Минути преди 19:30 часа полицаите с жилетки „Антиконфликт“ позволиха на протестиращите да блокират кръстовището пред Министерски съвет и Народното събрание, като се изтеглиха от тротоара пред Президентството.

Остава засилено полицейското присъствие. Полицаи проверяват раници и документи на хора, които искат да се включат в протеста.

Протестите продължават и в страната

А след премахването на блокадата във Варна и днес в морския град организират протест и шествие. То стартира от Община Варна и се насочи към основните булеварди и улици в града, предаде Нова тв.

И тази вечер в Пловдив се събират протестиращи срещу кабинета и главния прокурор. Събитието е пред паметника на Съединението и по традиция се провежда всеки четвъртък, предаде бТВ.

Заявката им беше шествието да мине по двата ключови булеварда „Цар Борис III“ и „Шести септември“. По-рано беше обявено, че двата булеварда ще останат затворени за автомобили до 22 ч. Когато обаче шествието тръгна, протестиращите бяха спрени от полицейски кордон с аргумента, че са променили предварително заявения в общината маршрут.

Обратът дойде, когато при протестиращите пристигна младеж, който твърди, че по-рано през деня е бил задържан за 50 мин., след като е извикал „оставка“ пред входа на хотел „Новотел“, където е пристигнала Цвета Караянчева. Това ядоса протестиращите и те са променили маршрута си, в опит да стигнат до районното полицейско управление.

В крайна сметка шествието тръгна директно по бул. „Шести септември“. Премина покрай „Гранд хотел Пловдив“, където за кратко спря и скандира „оставка“. Протестиращите отидоха пред друг вход на хотела в опит да се срещнат с председателя на НС, но след като видяха, че там няма коли на НСО, се върнаха пред централния вход.

Част от протестиращите настояваха да влязат в хотела, защото са убедени, че Цвета Караянчева е вътре. Служители на хотела затвориха вътрешната врата към сградата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *