Десетки хиляди на протест срещу насилието и садизма в цялата страна

България отблизо

Национален протест избухна в над 40 града у нас тази вечер.
Гражданите организираха шествия срещу насилието и садизма, и в подкрепа на нападнатото момиче от Стара Загора.
В София шествието започна в 18:00 часа пред Съдебната палата.  На мястото има засилено полицейско присъствие.

Момиче на 18 години пострада на 26 юни след множество наранявания по главата, крайниците и тялото. По разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура в Стара Загора бе създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г. Г., на 26 г., обвиняем за средна телесна повреда на 18-годишно момиче от Стара Загора, припомня БТА.

Първоначално Районният съд постановява задържане под стража на обвиняемия, но горната инстанция изменя мярката за неотклонение и той е пуснат на свобода.

По искане на районната прокуратура в Стара Загора полицията в града задържа повторно 26-годишния Г. Г. за 72 часа.

Прокуратурата обяви нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви. „Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас“, заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов в обръщение, съобщено от пресцентъра на държавното обвинение.

На вчерашния брифинг в Стара Загора районният прокурор Таня Димитрова обяви, че основният мотив, по който работят разследващите по тежкия случай на пострадалото 18-годишно момиче в Стара Загора, е ревност.
На днешното изявление пред медиите, докладчикът по делото с нападнатото момиче от Стара Загора съдия Татяна Гьонева обясни, че са „установени наранявания, които поотделно и в съвкупност сочат разстройство на здравето, но не и опасност за живота. Колкото и стряскащо за общността да бъде, то се квалифицира като лека телесна повреда. За да има средна телесна повреда, трябва да има опасност за живота. Ние не установихме това. Доказателствата не подплатиха квалификацията за средна телесна повреда. Тези производства са бързи“.

Само припомняме на юристи и депутати, че има и още нещо. В закона трябва да се знае как се постъпва със садистите. С касапите. Защото това е умишлено престъпление, извършено с особена жестокост и без никаква милост. Към такива трябва да се прилага пълната сила на закона.

Тоест дългогодишен затвор без право на замяна или предсрочно освобождение. Или доживотен затвор. Ако има такова наказание за садизма, много от разпищолилите се сега мутри ще си помислят дали да извършат такова престъпление.

А въпросният извършител е и рецидивист. Той извършва подобни престъпления за трети път.

Какво още трябва на закона, питат гражданите! И защо депутатите не са предвидили такива случаи на садизъм? Или чакат да нарежат някой от тях?

По-рано днес стана известно, че прокуратурата е внесла в съда искане за постоянно задържане на обвиняемия за нападението на момичето от Стара Загора заради заплаха за убийство.

Районният съд в Стара Загора взе постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо обвиняемия за нападението на 18-годишно момиче заради заплаха за убийство, след като по-рано днес Районната прокуратура внесе искане за задържането му.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *