Джамбазки: Не се саморазправях с протестиращите, а се защитавах от тях! ВМРО: Джамбазки е бил в състояние на афект!

България отблизо

В понеделник вечерта се стигна до напрежение пред централата на ВМРО. От разпространено по-късно видео се вижда, че евродепутатът Ангел Джамбазки е хвърлял пиратки и е заливал с вода от маркуч демонстрантите.

Всичко това доведе до сериозно възмущение, че политик си позволява да действа по подобен начин. В сряда Джамбазки определи поведението си не като саморазправа, а като „самозащита“.

„Чудя се как ще реагирате вие, ако видите една тълпа разярени хора. Хубаво е да се чуят и записите, защото те са толкова самонадеяни, толкова самодоволни, че са пуснали целите записи, които са пълни с грозни ругатни, цинизми, обиди, закани и заплахи“, обяви Джамбазки. „Първи те хвърляха пиратки, ние отговорихме, хвърляйки ги така, че да не застрашаваме никой от тях долу, а просто да ги държи настрани“, поясни евродепутатът.

Същото и с противопожарния маркуч – знаете, че ако струята е насочена както трябва, може да събори и нарани човек. След като те смятат за редно да хвърлят по нас пиратки, защо се сърдят, че някой им отговаря по същия начин?“, добави той.

Според обясненията на ВМРО до хвърлянето на пиратки и заливането с вода се стигнало, след като протестиращите разбили вратата на сградата. Такава е и тезата на Джамбазки:

„На всички тези записи се вижда изключително ясно и без никакво съмнение – че докато не започна трошенето на вратата, блъскането по нея и опитите да влязат в сградата, нямаше никаква реакция от наша страна. Ако не бяха започнали да трошат, щяхме да ги оставим да си викат „Оставка“, това си е тяхно право“.

Той призна, че не се е обадил на полицията, „защото нямаше време, но пазачът, който е на 80 години, мисля, че звъня или в полицията, или на СОТ, с която имаме договор“. Още в понеделник вечерта от партията обявиха пред БНТ, че Джамбазки дори не е бил в сградата. Публикуваните видеа обаче показаха, че това не е вярно.

„Не знам на кого са звънели. Ако някой се интересува дали съм бил или не в сградата, можеше да ми се обади. Всички журналисти ми знаете телефона и ми звъните по всякакви поводи“, отговори евродепутатът на въпрос защо, ако се толкова убеден в правотата си, първоначално от ВМРО са казали, че не е бил там.

След публикуването на кадрите и на зам.-председателя на ВМРО Искрен Веселинов му се наложи да обяснява поведението на евродепутата. „Джамбазки вероятно е бил в състояние на афект, ненормално е някой да идва и с вандалски акт да посяга на сграда, символизираща прокарване на българщината в Македония“, каза Веселинов във вторник вечерта.

По същото време Отровното трио обявиха, че са изпратили имейли кадри и снимки от действията на Джамбазки до всички евродепутати. Ето какво гласи писмото: „Уважаеми евродепутати, в приложеното видео можете да видите как вашият колега Ангел Джамбазки, член на групата на Европейските консерватори и реформисти хвърля бомбички по протестиращите под прозореца на партията, която представлява, както и ги залива с вода от маркуч.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *