Директорът на НАП разкри далавери на ГЕРБ при строежа на автомагистрала „Хемус“!

България отблизо

Националната агенция за приходите не е знаела за трансферите, с които евентуално са се отклонявали пари, предназначени за строежа на ЛОТ 5 от автомагистрала „Хемус“. Но в хода на множество проверки ние установихме с колко пари е ощетена държавата.

Това стана ясно от думите на  директорът на агенцията Румен Спецов пред „Нова телевизия“ в отговор на информация, изтекла в публичното пространство от прокуратурата.

Съдията по футбол и бивш данъчен служител Борислав Колев бе задържан и обвинен за пране на пари от строежа на магистрала „Хемус“. Колев бе обвинен, че е организатор на схема от няколко фирми, чрез които неправомерно са изтеглени над 53 млн. лв., отпуснати за строителството на ЛОТ 5 от магистрала „Хемус“.

„Ние от НАП нямаме тази функция и тези възможности да следим в реално време какво се случва в междубанковото трансфериране, както и нямаме опция да знаем кога се теглят пари на каса на съответната банка. Там вече банковите институции имат техните задължения да уведомят ДАНС, но не и НАП. НАП научава в хода на проверки, тогава можем да изискваме банкови трансфери, но това е впоследствие“, заяви Спецов.

В интервю за „Капитал“ вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че банката, от която са теглени пари, отпуснати за строежа на магистрала „Хемус“, е уведомявала ДАНС по времето на ГЕРБ, но от финансовата дирекция не е последвала никаква реакция.

Спецов поясни, че приходната агенция прави проверка по казуса, но заради данъчно-осигурителната тайна не може да даде подробности.

Спецов потвърди, че по схемата, по която са правени плащанията за този ЛОТ на автомагистрала „Хемус“ бюджетът е ощетен с 20 милиона лева.

Директорът, назначен на 14 май от първия служебен кабинет на Стефан Янев, обобщи, че вследствие на започнати проверки са излезли наяве още много пари – 85 млн. лева от получатели на обществени поръчки, които досега не са ги декларирали.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *