Докъде я докарахме: Правителството пуска Службите за сигурност да следят децата ни в училище!

България отблизо

Заместник-министърът на образованието Деница Сачева заяви пред БНР, че е разработена Инструкция за достъпа на Държавна агенция „Национална сигурност“/ДАНС/ до информационните масиви на Министерството на образованието.

Нещо повече. Деница Сачева подчерта, че МОН ще сътрудничи на Службите за сигурност в случаи, свързани с радикализация и с тероризъм сред младите хора: „Това нещо произтича от закона. Няма как инструкцията да бъде свалена, може да бъде прецизирана, заяви тя, цитирана от epicenter.bg“.

Документът имал обществен, а не полицейски характер. Трябвало да се изясни смисъла на сътрудничество на образователните институции със Службите за сигурност. Това било свързано и с радикализацията, която нараства сред младите хора. Експертите по сигурността изнесли данни, че възрастта за радикализация спада от 15-16 години до 12 години. Смисълът на това бил да има по-голямо взаимодействие по отношение на превенцията.

Е, каква стана тя?! Нали уж всички млади хора гласуваха за ГЕРБ? Нали уж младите обичали Бойко Борисов, а старите го мразели? А сега излиза, че е точно обратното. Учениците се радикализирали вече не на 15 години, а още на 12 години. Че можело и да станат терористи. И това налагало тайните служби да започнат да следят децата ни.

Знаете ли какво означава на практика тази „инструкция“ и приказките на зам. министърката, че МОН ще сътрудничи на службите за сигурност? Ами това значи, че ще задължат учителите, директорите и персонала в училищата също да следят децата. И да докладват не на кого да е, а на тайните агенти. И няма да е за чудене, ако за повечето от децата ни бъдат съставени досиета. Щото, според правителството излиза, че вече никой друг не може да се справи с радикализацията на учениците. И те като се радикализират, може да свалят и правителството. Страх лозе пази.

Вместо Службите за сигурност да влязат в криминалните дружинки и в гетата, където се крият истинските психопати, примати и хора с психични отклонения, ДАНС щели да „наблюдават“ децата ни в училище?! Това вече е върхът на абсурда. Дванадесетгодишните ще създават терористични клетки и ще събарят властта?! Май герберите вече се уплашиха и от децата?! Докъде ни докараха наистина?!

Но нека им кажем, че със следене, радикализацията няма да изчезне. Тя ще изчезне, когато се ликвидират условията, които я пораждат. Когато изчезнат джиповете, големи като танкове, когато няма хора, принудени да ровят в казаните за боклук, когато няма бедни малки гаврошовци, които се взират трескаво в бляскавите витрини. Когато в обществото и в училище се върнат истинските ценности като състрадание, взаимопомощ, приятелство и родолюбие. Когато най-умните и образованите спрат да бягат от България. Когато държавата си влезе в ролята и осигури препитание на всеки гражданин. Тогава. И нито ден по-рано.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *