Дончева скочи срещу Ива Митева: Ниските храсти ги препикават само зайците!

България отблизо

Ние имаме амбиция да възстановим парламентаризма. А той започва именно от това, с колко гласа се приемат законите. Ръководството на парламента дълго спазваше конституционната практика законите да се приемат със 121 гласа.

 

Това заяви  лидерът на „Движение 21” Татяна Дончева в ефира на bTV.

„Вчера председателят на парламента до към 1 ч. твърдеше, че трябват 121 души да гласуват за продължаване на парламентарната работа. След като я сгълча Тошко Йорданов обаче, тя веднага обърна мнението си на 180 градуса. Затова в крайна сметка двата законопроекта бяха гласувани със 100-101 гласа“, каза тя.

Дончева уточни, че част от депутатите на ГЕРБ влизаха, маркираха се за проверката и излизаха.

„Това е принципният спор. ИТН казаха „А“, но се върнаха на тълкуването на правилника в стил Караянчева и Цачева. Затова ние нямаше как да не кажем „Б“ – че законът е приет с по-малко от 121 гласували“, добави тя.

По думите й, това, което се е случило вчера, е било повторение на господарското поведение на Тошко Йорданов спрямо Ива Митева.

„Не си представям как може някой да каже на Йордан Соколов: „Ако не направиш еди какво си, слез от там“… Смятам за задължително председателят на НС, когато има тежки заседания, да поема ръководството и да го изкара докрай. Не може да се изсулиш от пленарната зала и да оставиш най-неопитния зам. председател да води заседанието“, заяви Дончева.

Запитана дали се е извинила на Ива Митева за репликата „болонка“, тя каза: „Не й се извиних, защото поведението й вчера и днес бе такова“.

На въпрос вижда ли реална опасност за живота на Ива Митева, тя отвърна: „Добре, обадил се някой в министерство на правосъдието… Местата, които заемаме, предполагат по-голяма доза хладнокръвие. Високите етажи на българското общество са ветровити. Хората се делят на високи дървета, брулени от вятъра, и ниски храсти, препикавани от зайци“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *