Дори CNN се чудят за какви нови контраофанзиви говорят ВСУ

Свят

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) удвояват усилията си за пробив на плътната руска отбрана в рамките на контранастъплението си на юг.

 

Официалните лица в Киев разкриват малко за това какви нови части са задействани за офанзивата, но военните явно са включили новосъздадени единици, оборудвани със западна техника, в поне един важен участък от Южния фронт.

Предизвикателствата, пред които са изправени украинците, може би са по-малко свързани с числеността и повече със способностите, обучението и координацията – фактори, които са критични, когато една атакуваща сила е изправена пред подобен набор на защита като този на руснаците, отбелязва американският телевизионен канал CNN.

Фрагменти от геолокирано видео показват, че западна техника като БМП Bradley е включена в подновените усилия на ВСУ в контраофанзивата. Но строгата оперативна сигурност от страна на украинците не позволява пълна оценка на това какво се прави за рестартиране на контранастъплението – и къде. Все още има и дебат относно размера на допълнителните усилия.

Джордж Барос от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) заяви пред CNN: „Не бяхме виждали никакви доказателства за нападение на ниво батальон и със сигурност няма атаки на ниво бригада. Ако украинците наистина изпращат пълни батальони и бригади сега, както се съобщава, това би отбелязало ясна нова фаза на украинската контраофанзива“.

Една украинска бригада е около 3000 войници, припомня телевизията.

Мини и още мини

Седмици наред украинските сили се мъчеха да пробият руските линии поради слоеве отбрана: капани за танкове, други препятствия и плътни минни полета. Според някои украински източници те са прибягнали до използването на малки групи военни инженери, работещи през гористи райони, за да пробият път през или да избегнат тези минни полета.

Но това няма да пречупи гръбнака на руската защита. Сателитни изображения показват множество слоеве руски укрепления, понякога дълбоки до внушителните 20 километра.

Въпреки обучението, проведено набързо дори в страни от Западна Европа, украинските сили изглежда се борят да извършват операции с комбинирани оръжия: използването на множество различни средства за потискане и влошаване на руската отбрана както във въздуха, така и на земята.

„Руските щурмови хеликоптери и изтребители-бомбардировачи използват слабостите в противовъздушната отбрана на Украйна, което позволява на силите на Москва да нанасят удари по украинските сухопътни сили. Провеждането на механизирано проникване от такъв мащаб, докато противникът има превъзходство във въздуха, е изключително трудно“, обяснява Барос от ISW.

„Операциите са по-скоро последователни, отколкото синхронизирани“, казва анализаторът Франц-Стефан Гади след посещение на фронтовата линия и обширни разговори с украинските военни.

„Украйна ще трябва по-добре да синхронизира и адаптира настоящите тактики, без които западното оборудване няма да се окаже тактически решаващо в дългосрочен план. Това се случва, но се работи бавно“.

Гади казва, че освен това украинските войници, с които е разговарял, „са твърде наясно, че липсата на напредък често се дължи повече на използване на сили, лоша тактика, липса на координация (между) единици, бюрократични борби, съветски стил на мислене и т.н.“.

По думите му това прави украинците по-уязвими, докато се опитват да напреднат, и има някои доказателства за това в малкото видеоклипове, които се появиха в социалните медии.

„Не става въпрос само за оборудване. Просто няма систематично разглобяване на руската отбранителна система, което да мога да наблюдавам“, написа Гади в Twitter. „Отслабването на руската отбрана до степен, която позволява маневриране“, което ще включва използването на касетъчни боеприпаси, е критична задача през следващите седмици.

Включването на нови части през последната седмица изглежда наистина е позволило на украинците да направят скромен напредък на юг от град Орехов, приближавайки се по-близо до важния руски център Токмак на около 20 километра южно от сегашната фронтова линия.

Има и други скромни успехи по-на изток, но малкото разкрити сведения говорят за непрестанни удари на руската авиация и артилерия.

Константин Денисов, член на Легиона „Свобода за Русия“, споделя, че боевете са били безмилостни.

„С една дума, това е ад“, каза той пред RFE/Радио „Свобода“ миналата седмица. „Има битки с леко оръжие по цялата линия на съприкосновение, контрабатарейни боеве“.

„Техните хеликоптери летят тук по двойки и обстрелват нашите позиции, действат щурмови самолети Су-25, които хвърлят бомби върху главите на нашите момчета. Много части бяха докарани тук, за да се опитат не само да спрат движението ни, но и да възвърнат загубени позиции в определени райони“.

Критичната нужда на украинската армия е да набере инерция – и да принуди руските командири да направят болезнен избор за това къде и как да разположат своите части.

Твърде рано е да се каже, че украинската контраофанзива е навлязла в по-динамична фаза. ISW предупреждава, че „този вид битки за проникване ще бъде едно от най-трудните неща за изпълнение от украинските сили“.

ВСУ не могат да съсредоточат всичките си усилия на юг. Руснаците все още се надяват да постигнат тактически напредък на северния и източния фронт, така че украинците трябва да запазят значителни и способни сили по протежение на изоставения северен фронт.

Както пише бившият австралийски генерал Мик Райън: „Генерал Герасимов, който предполагаме, че запазва общото командване на руската т.нар. специална военна операция в Украйна, прилага отбранителна стратегия. Но в същото време той провежда настъпателни действия на тактическо и оперативно ниво, особено по фронта, който води на север от Кременная към Купянск“.

Кремъл се възползва от бавния напредък на украинската контраофанзива. Президентът на Русия Владимир Путин заяви на 21 юли, че „днес е ясно, че западните куратори на киевския режим със сигурност са разочаровани от резултатите от контранастъплението, което настоящите украински власти обявиха в предишните месеци“.

Но този конфликт е гробище за преждевременни декларации. Има фактори, които могат да работят в полза на Украйна.

Джордж Барос от ISW казва, че украинците могат да се възползват от географските предимства.

„Руските отбранителни линии не са последователни или еднакво пригодени за силна отбрана. Някои линии са разполовени от водни площи или труден терен. Някои линии са подредени по такъв начин, че може да затрудни контролираното изтегляне от една подготвена отбранителна линия към друга“, обяснява Барос.

Посочвайки успешните украински атаки по река Мокри Яли, Барос казва, че „по южната фронтова линия съществуват много такива терени“.

Руските части страдат от бойна умора, недостатъчна ротация или почивка. Подразделения на 58-ма общовойскова армия воюват в Запорожие без прекъсване близо два месеца. Нейният командир, генерал-майор Иван Попов, бе уволнен по-рано този месец, защото се оплака до Министерството на отбраната в Москва за ситуацията.

Повечето наблюдатели казват, че за разлика от руснаците украинските войници запазват бойния си морал.

Въпреки това Гади твърди, че „руските сили, дори ако са в силно влошена ситуация и без амуниции, вероятно са в състояние да забавят, сдържат или отблъснат отделни украински настъпления с размер на взвод или рота, освен ако тези атаки не са по-добре координирани и синхронизирани по по-широката фронтова линия“.

Дългият път

Някои украински официални лица се оплакаха, че очакванията на съюзниците са били неразумни предвид дълбочината на руската отбрана и въздушното превъзходство – и скоростта, с която е трябвало да изградят нови бригади.

Въпреки че са благодарни за западното оборудване като противоминни машини и касетъчни боеприпаси, те казват, че е необходимо много повече. Изтребителите F-16 биха неутрализирали превъзходството на Русия във въздуха; артилерията с по-голям обсег ще ускори щетите върху логистиката на руската армия.

При липса на неочакван срив на руските линии, украинските печалби „вероятно ще се появят за дълъг период от време и ще бъдат осеяни със затишия и периоди на по-бавни и по-тежки усилия, тъй като украинците стигат до последователни руски отбранителни линии и самите те се нуждаят от почивка и ротация“, казват от ISW.

Гади се съгласява. „Подозирам, че това ще остане кървава изтощителна битка с резервни части, които ще бъдат захранвани постепенно през следващите седмици и месеци“.

Ако случаят е такъв и този конфликт заприлича на статичните фронтови линии, които започнаха да се втвърдяват в Донбас през 2015-2016 г., когато подкрепяните от Русия сили превзеха украинска територия, възникват други въпроси.

Ще започнат ли западните правителства да упражняват натиск върху Украйна да търси споразумение? И предвид понесените досега загуби, способността на Русия да генерира подкрепления и несигурността около президентските избори в САЩ – ще се променят ли изчисленията на украинското правителство?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *