Доц. Кунчев: Всеки, който знае за имунизиран, да се е разболял тежко или да е починал, нека ми каже!

България отблизо

При заразените възрастни хора в добричкото село Опанец бяха приети 6 души в болница и нито един не бе оставен за лечение. Останаха хора, които не са имунизирани. Всеки, който знае за случай на тежко разболял се и починал, който е имунизиран, моля да ми каже“, призова доц. Кунчев в ефира на БНТ.

 

Ами нали точно заради такива случаи беше спряна имунизацията в България и в много страни от Европа?! Но за това доц. Кунчев премълчава.

„Няма как всички смъртни случаи, продължава той, да ги свързваме с това, че някой някога е имунизиран. При някои от случаите се стига до 10-12 тома медицинска информация. Ако е направена аутопсия, знаем в какво състояние са били органите. Нямаме желание да пишем Ковид на хора, които са починали от нещо друго“.

Да, има хора, които твърдят, че вирусът я го има, я го няма. И съветват другите да се лекува с чайчета. Свидетели сме на такава безотговорност в предизборната кампания от отделни партии, по-скоро не партии, а личности. Те хората виждат, ние говорим с числа, подчерта главният държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той коментира и ваксините. „Всичко, което пристига като ваксини в България, се употребява в рамките на 3-4 дни. Така е направена организацията. Постоянно идват дози и на Пфайзер и на Модерна, продължават да идват и на АстраЗенека. Достатъчно ли е, не не е, искаме ли да стане по-бързо – искаме“, уточни той.

По думите му заради това, че бе спряна временно АстраЗенека, е нормално хората да се отдръпнат, но след като излезе становището и на европейския и на световния орган, сега има завръщане.

Според него, ако се въведе тотален локдаун, още на другия ден ще го питат защо са затрили държавата. „Те и сега ни питат, но ние сме държавата с най-леки мерки. Виждате вчера, едно погрешно за мен, решение на министъра на икономиката до какво доведе. Аз го разбирам министъра, на него това му е работата – фирмите да продължат да работят и да се прави бизнес“, посочи доц. Кунчев.

„Всички решения се превръщат в мерки на базата за заповед, подписана от министъра на здравеопазването. Преди това се правят срещи. Малко да смъкнем мерките, но въпросът е каква е цената. В Гърция повече от 3 седмици не могат да излязат от къщите си, без да уведомят полицията. В момента Гърция минава на стъпка да военизира, да вика под запас лекарите, за да лекуват. Ние не сме стигнали до там. Лимитиращият фактор при нас не са леглата, а персоналът“, каза още той.

„Избягвам да сравнявам мерките в Азия с обществата в останалия свят. Там обществата са различни – каквото се разпорежда, се спазва. Няма това, че маската ме души. Така е и в Китай, така е и на другите места“, даде за пример доц. Кунчев.

„Има една спекулация, че скритата заболеваемост е 5-6 пъти по-голяма. Имайте предвид, че почти няма дом в България, където няма оксиметър. Има хора, които са на ясно, че са с Ковид. Направен е тест в частна лаборатория и не искат да го обявяват. Мисля, че техният процент е 2:1, не повече. Няма никакво съмнение, че PCR-ът е златния стандарт. Антигенният тест трябва да се ползва както трябва, а и да е утвърден“, завърши той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *