Доц. Кунчев: Нека някой да ми докаже, че температурата в буса за кренвирши не е била правилна!

България отблизо
Хубаво е да има чувство за хумор, стига той да не е злонамерен Всички живеем потисната среда. Но не можем да говорим за немарливост. Някой да ми докаже, че температурата в буса за кренвирши не е била правилна. Защо да не ползваме услугите на хора, които разполагат с такава техника и могат да помогнат? Така както се ползваха ресурси в САЩ за риба тон и за месо. Не виждам нищо лошо. Да направим мрежа от хладилни камиони само за тази ваксина… те след няколко месеца няма да ни трябват.

Това заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц.д-р Ангел Кунчев. Повод за думите му са вълната от подигравки, които плъзнаха из интернет, след като стана ясно, че ваксината на Pfizer/BioNTech се транспортира от София до другите градове у нас с бус за кренвирши. Вчера новината стигна дори до авторитетното американско издание „New York Times“.

Около 20 хиляди ваксини се очаква да бъдат доставени у нас на 4-ти януари, посочи още доц. Кунчев. Това ще е последната доставка с камион. От тук нататък ваксините ще пристигат в страната със самолет, което значително ще улесни логистиката, обясни здравният инспектор.

Той заяви, че ще бъде възможно да се имунизират много хора, за да се прекърши епидемията. Поетапно към процеса ще се включват все повече лекари. Кунчев увери още веднъж, че ваксините ще са достатъчни за всички граждани на страната – както е разписано се очаква България да получи 11 милиона дози.

Справя ли се здравната система и реагират ли органите адекватно на ситуацията?

„Ако ви кажа, че ме били перфектни, естествено че няма да е вярно. Лимитиращият фактор са хората. Нито парите, нито политическите решения. Системата ни страда от липса на хора. Няма система, в която за 10 години да се съкратят 45% от хората. Как да работиш?“, категоричен беше доц. Кунчев и допълни:

„Ако едно общество реши кой му е най-нужен, влага средства там. Ако на едно общество са му нужни много футболисти, ще инвестира там“.

По думите на Кунчев в първата седмица след празниците ще получим актуална и реална картина за хода на епидемията у нас. Към момента не може да се прогнозира кога и дали ще има трета вълна.

„Никой не знае. Иска се от нас да прогнозираме с точност догодина къде и кога ще има земетресение, колко ще е силно и колко хора ще загинат. Не знаем кога ще има вълна. Не знаем колко ще е висока“, посочи Кунчев.

По думите му обстановката у нас към момента е добра. Ако тенденцията се задържи и случаите паднат под 200 на 100 хиляди души, възможно е част от мерките да отпаднат и например част от училищата да възстановят присъственото обучение.

Tagged

1 thought on “Доц. Кунчев: Нека някой да ми докаже, че температурата в буса за кренвирши не е била правилна!

  1. Аз не зная каква температура подържа буса ,но не това ме дразни.Дразни ме това ,че ми обясняват как е в САЩ. Аз вярвам , че е спазена температурата за транспортиране на ваксините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *