Доц. Мангъров каза как най-ефективно да се преборим с коронавируса!

България отблизо

За да бъде епидемологично достоверно, е достатъчно да се тества само част от населението на случаен принцип. Така доц. Ананас Мангъров, началник на детската клиника в Инфекциозна болница коментира идеята на министъра на здравеопазаването да започне масово тестване на хората в България.

Припомняме, че доц. Мангъров пръв предложи още в началото на пандемията да има масово тестване за коронавируса.

„Хубаво е да се правят както едните тестове, с които се установяват хората, които отделят вируса, така и другите тестове, с които се установява каква част от населението имат антитела срещу вируса. Не е нужно да се изследва цялото население до човек, достатъчно е да се изследва една, определена на случаен принцип част, която да е представителна за цялото население“, заяви специалистът.

„Трябва да се направи едно представително проучване, което да бъде достатъчно голямо, за да е достоверно – да не се изтеглят само полицаи, лекари…, а да се изследва на случаен принципа населението, за да се получи информация какво се случва в страната. Би могло да се изследва и цялото население, но ще бъде много скъпо и няма да ни стигне времето, за да го направим“, коментира още доц. Мангъров.

Следователно доц. Мангъров предлага да се направят два вида тестове. Единият вид, за да се разбере колко хора са заразени и другият вид, за да се разбере колко са получили имунитет срещу коронавируса. Само с наличието на такава информация, ще можем бързо и ефикасно да се преборим с върлуващата зараза.

Източник: БНР, цитирано от Епицентър.бг

Tagged

1 thought on “Доц. Мангъров каза как най-ефективно да се преборим с коронавируса!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *