Доц. Сивилов: Западът много подценява възможностите на руската армия за водене на война!

България отблизо

След референдумите Кремъл ще тълкува падането на ракети в присъединените региони от Украйна като удар по Москва или Санкт Петербург. Това каза пред БНР доц. Александър Сивилов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и обясни:

 

„Руското външно министерство обяви, че тези територии ще бъдат разглеждани като неразделна част от Руската държава и отговорът ще бъде коренно различен от това, което виждахме досега“.

По думите на историка характерът на войната е бил различен досега и резултатите от референдумите могат да послужат за повод на Русия да каже:

„Ние вече не провеждаме специална военна операция, а сме в истинска война, защото Украйна ни нападна. … Ще видим много бърза ескалация на конфликта и оттук нататък войната ще стане истинска, макар че тя до момента си беше съвсем истинска и върви от 2014 г., но сега ескалира“.

Доц. Сивилов прогнозира „засилване на терора от страна на украински диверсионни групи в територии на Русия„.

„Можем да очакваме мощен руски удар, защото в западните медии, включително и в българските, много се подценява възможността на руската армия за водене на война“, коментира той.

„Ядрената опция въобще не е за пренебрегване, с огромно съжаление трябва да кажа това. Съвсем обозримо е да бъдат използвани т.нар. тактически ядрени оръжия, за да не се стигне до пълномащабна война с използване на ядрено оръжие. Това нещо Путин е в състояние да го направи, да го използва и Западът няма да отговори“, каза още доц. Александър Сивилов и цитира изявлението на Путин по телевизията, когато обяви частичната военна мобилизация:

„Завърши с думите „може розата на ветровете да се обърне към вас“. Което прави пряк паралел с това, че вероятно някъде може да бъде използвано ядрено оръжие“.

Интервюто на Петър Волгин с доц. Александър Сивилов в предаването „12+3“ можете да чуете тук.

Източник: БНР, Автор Петър Волгин

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *