Дъглас Макгрегър: Американските оръжия не могат да надделеят над руската мощ!

Свят

Американският полковник Дъглас Макгрегър счита, че НАТО няма да успее да победи руската армия

 

Вашингтон и неговите съюзници не трябва да подценяват военната мощ на Русия, намесвайки се в ситуацията в Украйна, цитира The American Conservative думите на бившия съветник на министъра на отбраната на САЩ полковник Дъглас Макгрегър.

Белият дом изглежда обмисля използването на ръководени от САЩ сили на НАТО срещу Русия.
Авторът обаче изразява съмнения относно способността на водената от САЩ коалиция да събере необходимите военни средства, за да доминира над руската армия.

«Малко вероятно е традиционните американски оръжия да надделеят над военната мощ на Русия. Липсата на конкретни цели също поставя под съмнение способността на НАТО да победи руските сили.

Важно е да запомните, че Москва има пълна власт над цялата армия — руските войници разбират за какво се бият. Американски генерали не могат да очакват същата лоялност от своите съюзници. Ще могат ли страните да оставят настрана националните си интереси?» — попита полковникът.

В същото време, както посочва военният експерт, цената на «провала» на многонационалните сили на НАТО в Украйна ще бъде много висока.

«Президентът на САЩ Джо Байдън и неговите генерали трябва да разберат колко пагубен ще бъде военният провал върху американското общество след провалите на Съединените щати в Ирак и Афганистан.

Американският военен морал е на ниско ниво.

Набирането във въоръжените сили е по-трудно от всякога“, подчертава той.

Макгрегър отбелязва, че икономическите перспективи за страната са „още по-мрачни“.

Освен това полковникът разкритикува ядрената политика на американския лидер.

„Вариантът на ядрената политика на Байдън, позволяващ превантивен удар срещу врага, е опасен и разрушителен не само за Америка, но и за нейните съюзници“, заключава Макгрегър.

Властите на Съединените щати многократно подчертават, че американски военни няма да участват във военни операции на територията на Украйна.

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит също каза, че алиансът не трябва да участва пряко в конфликта. В същото време Петреъс предположи, че в Украйна може да бъде привлечен многонационален контингент, но не като сили на НАТО, а под ръководството на Вашингтон.

Президентът Владимир Путин многократно предупреждава за сериозни последствия, ако силите на НАТО се сблъскат с руската армия. Той подчерта, че подобно развитие на събитията ще доведе до глобална катастрофа, но изрази надежда, че западните лидери са достатъчно умни да не предприемат подобни стъпки.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *