Дъглас Макгрегър: В конфликта с Русия постигнахме точно обратното на това, което целяхме

Свят

„Икономиката на САЩ в момента има много малък производствен сектор и ако проучите подробно какво всъщност произвеждаме в тази страна, ще видите, че всъщност огромната част от производствения ни сектор произвежда оръжия. Американският военно-промишлен комплекс в момента формира значителна част от БВП на САЩ. Това е нещо, което и Блинкен, и президентът Байдън са признавали неволно в свои речи. Оръжието ни трябва, за да държим с него големи части от света, от експлоатирането на които всъщност идва нашата печалба.

Но света се промени и сега военните ни бази по света са удряни все по-често, по-масирано и по-брутално. Такива примери имаме в момента в Сирия и Ирак, а преди това в Афганистан. Базите ни в тези и други държави не са в рамките на наши военни мисии, така че е редно да попитаме: какво правим там? САЩ са магнит за атаки и се чудим дали това не би ни въвлякло в нещо по-голямо, което иначе бихме искали да избегнем.“

Това коментира пенсионираният полковник от армията на САЩ Дъглас Макгрегър, който бе първи съветник на Пентагона по времето, когато президент на САЩ бе Доналд Тръмп, в интервю за ютуб подкаста на журналиста Андрю Неполитано.

„За САЩ вече няма никакъв смисъл да остава военно в Сирия, Ирак, в целия Близък Изток и в района на Сахел в Африка. Какъв е смисълът да оставаме военно в тези региони след като сме изхвърлени икономически и политически от там, а в същите региони военно присъствие имат и нашите конкуренти Русия и Китай – директно или със свои проксита. САЩ го правят заради набрана имперска инерция. Същото се отнася и за присъствието ни в Европа. Например в Германия. Какво прави САЩ там? Ясно е, че икономически този континент пропада.

Всеки, който твърди, че САЩ поддържат военни контингенти в Европа за да възпрат Русия, трябва да бъде уволнен. Това са пълни глупости. Няма сила, която е в състояние да спре Русия да направи каквото си поиска. Научихме това в Украйна, където виждаме как Русия смила цялото НАТО+, а това е коалиция от 50 държави. САЩ нямат интерес да воюват с Русия, защото са по-слаби. Спасява ни само ядрения паритет. Подстрекавахме и подготвихме за тази цел Украйна и причинихме смъртта на половин милион украинци. Това е лудост, породена от имперски рефлекс, която обаче вече няма никакво основание за съществуване“, смята американският анализатор.

По думите му, ако НАТО оцелее и след 2025, САЩ трябва да поставят няколко условия за своето членство в Алианса:

Първо, трябва да се избере главнокомандващ на обединените Европейски сили.

Второ, САЩ да изтеглят американските сили от континента. Европа ще трябва да поеме отговорността сама да обезпечи отбраната си. САЩ може да подкрепя Европа, в зависимост от ситуацията, с каквото може, но не трябва да поддържа военно присъствие на континента.

„Когато поставим тези условия, европейците няма да помолят САЩ да останат в Европа“, категоричен е Макгрегър.

„Удивително е как постъпихме с държави като Финландия и Швеция, които в продължение на 80 години бяха в приятелски отношения с Русия и не са се страхували от руска атака дори по време на Студената война. След като САЩ дислоцира бойна техника във Финландия, ако тя ни позволи, ще поставим и ракети и ще превърнем Финландия в магнит за атака, защото Русия ще се почувства застрашена. Това е извиване на ръце“, коментира още американският анализатор.

„Администрацията на Байдън и глобалистите няма да признаят публично за ужасния американски провал в Украйна. Това ще означава да признаят банркут. Нямаше никаква стратегическа мисъл в това да нараним Русия. Нямаше никакви основания в очакването ни да я превърнем в толкова окаяна страна, че Путин да падне от власт. Това е абсурд.

Това не бяха реални, конкретни американски цели, а емоционални изблици. Светът знае, че непризнаването на провала в Украйна е свидетелство за Американската немощ. Американското оборудване, технологии, съветници, дори наземната ни и въздушна помощ, се провалиха срещу руснаците. Единственото, което успяхме да постигнем е да подхраним престижа и световното влияние на Русия – точно обратното на това, което целяхме“, смята още полковник Макгрегър.

Според него „Европа, досущ като САЩ, прави всичко възможно да се самоунищожи. Европейските държави отварят границите си и приемат милиони бежанци, които не могат да бъдат, не искат да бъдат и никога няма да бъдат европейци.

Втълпяват на европейците, че ако възразяват на тази политика, те са зли расисти и нацисти, а те самите се поддават на този наратив. Европа е в голяма беда, а причината за това е Германия. На всичко отгоре, като се присъедини към глупавия „Кръстоносен поход“ срещу Русия, Европа се простреля икономически в крака. Европа се разпада“, коментира още американският анализатор.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *