Дъно: България се срина до 57-мо място в индекса за демокрация през 2022 г.

България отблизо
България се е сринала с четири места в индекса за демокрация. Страната ни се нарежда на 57-мо място от общо 167 държави според доклада на The Economist Intelligence Unit. Толкова нисък резултат страната ни не е имала досега. България е категоризирана като “демокрация с недостатъци“.

Докладът стъпва върху пет основни показателя – изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи. Според резултатите си по тези показатели, държавите се разделят на четири – “пълна демокрация“, “демокрация с недостатъци“, “хибриден режим“ или “авторитарен режим“.

 

България отчита рекордно ниските 6.53 точки. Пред нас са страни като Индия, Панама и дори Унгария, сочена от ЕС като „черна овца на блока“ заради проблемите си с демокрацията и корупцията. Зад нас остава съседна Румъния, която се нарежда на 62-ро място с 6.45 точки.

 

Повече от една трета от световното население живее под авторитарно управление (36,9%), като голям дял от това се пада на Китай и Русия, показва докладът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *