Политолози разкриха каква коалиция ще управлява България. Зад нея тайно щял да стои президентът

България отблизо

Чисто медийно, като гледам новините, коронавирусът изяжда изборните публикации. Това заяви в ефира на „Събуди се“ политологът Стойчо Стойчев.

„На първо четене с протестите в лятото се усещаше, че ще има революция. По данните, които аз гледам, не се задава промяна“, категоричен е той.

„Нещата остават в едно русло, което предполага, че има през лятото сме се престарали с очакванията или нещо друго се е случило, например ковид епидемията е охладила страстите и ние като общество сме предпочели да не експериментираме и да заложим на познатото„, каза той.

Според социолога Юрий Асланов, който също беше в студиото, на тези избори ще спечелят по-големите партии и ще има много ниска избирателна активност.

„Миналата година наистина имаше взрив на гражданска енергия и заявени очаквания за промяна. Истината е, че се очакваше естествената развръзка на този процес да бъдат предстоящите избори, но това не се случва“, каза той.

Според Стойчо Стойчев Слави може да изпревари ДПС, но може и да не ги изпревари. Още не било ясно. Но било ясно, че Трифонов е човек на президента.

„Вероятността е 50/50. Хората традиционно подценяват ДПС, но грешно. Трифонов пък досега не се е явявал на избори и сега виждаме предварителни данни. Не се знае дали пандемията ще изплаши избирателите на двете формации“, каза той.

По думите на Стойчев двете партии най-вероятно ще подкрепят някого на парче. „Не мисля, че ще ги видим във формална коалиция с министри, по-скоро биха подкрепяли закони на парче“, каза той.

Според Асланов има много голяма разлика при предизборното говорене и това след вота. „Започват да говорят „ама няма друг начин“, „в името на националните интереси“ и така се правят много коалиции“, каза той.

По думите му Слави Трифонов може да бъде голямата изненада на тези избори, но може и да не се случи този феномен.

„Слави Трифонов се движи много устойчиво в процентите си според последните проучвания“, заяви Асланов, но добави, че пък ДПС винаги надскача при избори предварително прогнозираните резултати за тях.

Според Стойчев, ако Слави Трифонов се коалира с Манолова и Христо Иванов, то това ще е заради президентът Румен Радев, който ще моделира нещата сам.

„Това ще е правителство на антисистемните партии. Ще се размие отговорността по този начин. Това би била една коалиция на анти последните 30 години“, смята Стойчев.

Според Асланов призракът на предсрочните избори ще надвисне още на първия ден от началото на новия парламент върху управляващите. „Ниската активност ще произведе парламент с много спорна легитимност’, смята той.

И двамата гости в студиото бяха категорични, че ГЕРБ  ще спечели изборите, въпреки ниската избирателна активност.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *