Държавата окончателно взе „Росенец“ от „Лукойл. Цените на горивата литват

България отблизо
Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е получило лиценз за пристанищен оператор на терминал „Росенец“. Това каза след инспекция на преговорите по прекратяване на концесията на терминала министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

Процедурата по прехвърляне към държавата започна, след като в края на юли парламентът прекрати концесията с „Лукойл”. Съгласно прието решение на Министерския съвет концесионният договор е прекратен, считано от 15 август 2023 г. Вече има назначена комисия от министъра на транспорта и съобщенията, която в срок от 30 дни от прекратяването да приеме обекта на концесията.

ИА „Морска администрация“ е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД от Регистъра на пристанищните оператори. В същия регистър предстои да бъде вписана ДП „Пристанищна инфраструктура“, на която се възлага да извършва пристанищните услуги на терминала.

До няколко дни ще има споразумение за съвместно ползване на данъчния склад на пристанището от държавата и „Лукойл Нефтохфим“ Бургас.

Това ще е временно, докато се изчистят всички процедури, уточни министър Гвоздейков.

До три месеца се очаква анализ между „Лукойл Нефтохим“ Бургас, Гранична полиция, Митници и Службите за сигурност за сигурността на обекта.

Държавата няма да плаща обезщетения на нефтената рафинерия за вложението от нея средства за модернизацията на пристанищния терминал, уточни министърът на транспорта и съобщенията.

„Проведохме разговори с назначената от мен комисия, която има за задача да приеме обратно обекта. От вчера ДП „Пристанищна инфраструктура” има лиценз за пристанищен оператор. Въпрос на няколко дни е да се постигне споразумение за съвместно ползване на данъчния склад. Това ще бъде временно до изчистване на всички процедури. Процесът върви гладко, в добър диалог. Решението е това и то не може да бъде променено. В следващите 3 месеца предстои да бъде изработен анализ за сигурността на обекта”, заяви Гвоздейков.

Министърът увери, че няма да има сътресения на пазара с горива.

„Цената им се определя от борсовата цена. Отворен пазар сме. По никакъв начин не се влияят цените на горивата от това, което се случва в момента. Има и други възможности за доставка на суров петрол. Всички работим в екип, за да няма негативен ефект върху пазара и гражданите”, допълни Гвоздейков.

Той каза, че назначения от него екип, работи за това процедурата да приключи по-бързо от зададения срок от 30 дни.

Относно жп линията Костенец-Септември, Гвоздейков каза, че ще се работи в посока прекратяване на порочните практики.

„Никой няма да ни търпи повече с това, което правим и с тези лоши резултати”, каза Гвоздейков.

„Очаквам следващата седмица да се срещна с европейската прокуратура. В момента те проверяват изпълнителя. Бих искал да се запозная детайлно със ситуацията, да знаем оттук нататък какво да очакваме, защото към момента проверки от страна Европейската прокуратура към МТ и НКЖИ няма. Затова другата седмица бих искал да получа по-детайлна информация, за да направя оттук нататък някакъв план за действие”, каза Гвоздейков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *