Прокуратурата: Няма кюлчета злато и пачки пари! Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани

България отблизо

Прокуратурата прекрати разследването, започнало по снимки, за които се твърди, че са от спалнята на Бойко Борисов. Това съобщиха от прокуратурата. Разследването по снимките започна през лятото на 2020 година. Тогава бяха публикувани снимки и записи, за които се твърди, че са заснети в имот, обитаван от тогавашния премиер.

В рамките на досъдебното производство са назначени и изготвени седем компютърно-технически експертизи на 17 файла или 16 броя снимки и един видеоматериал, както и една допълнителна разширена комплексна компютърно-техническа и лицето-идентификационна експертиза.

„Изготвените експертизи сочат, че приобщените по делото файлове със снимки и видеозапис представляват резултат от използвано техническо средство, но въпреки че са изчерпани способите на доказване, предвидени в НПК, не е възможно да се установи категорично дали отразяват обективната действителност, тъй като същите не са оригиналните файлове, а техническото средство, с което са направени, не е установено. По делото са събрани доказателства за това, че снимките са подправени. Експертизите установяват подправка в метаданните им и констатират несъответствия в изображенията, които обосновават предположение за манипулиране и поставят под съмнение истинността на направените копия на снимковия материал. (Пример – файл MG_7777.JPG – съдържа дата на заснемане 25.09.2017 г.,  а метаданните са били променени с дата 22.07.2024 г., която все ще не е била настъпила към момента на публикуването на снимката – 17.06.2020 г.)“, посочват от прокуратурата.

„Допълнителната разширена комплексна компютърно-техническа и лицево-идентификационна експертиза, назначена след указанието на АП-София, е изследвала и видеофайла. От изследването се потвърждават констатациите на предходната експертиза. От файла са премахнати част от характеристиките и лична информация, в това число са заличени датата на създаване и модела на използваното устройство. Установява се единствено, че е използван мобилен телефон, марка „Apple“. Резолюцията на видео файла е една от най-ниските възможни, при което не се отразяват частни индивидуални белези на обекти, заснети на средна и далечна дистанция. Ниското качество на изследваните кадри, заснети при лоши светлинни условия, при движение на камерата, с ниска резолюция и приложена компресия не позволяват идентифициране на заснетото отражение на лицето, което прави записа“, допълват още оттам.

Не е възможно да бъде доказано по несъмнен начин дали банкноти с номинал 500 евро, златни кюлчета и пистолет действително са се намирали на изобразеното на снимките място.

Не може да бъде доказано и дали пачките с банкноти с номинал 500 евро съдържат и други банкноти (освен тази, която се вижда най-отгоре), колко на брой са и на каква обща стойност, посочват от прокуратурата.

Според отговора на Централната банка на Република Франция една от тези банкноти със серия и номер U09014849096  не съществува, което допълнително разколебава извода за достоверност на снимките.

„Всичко това навежда на извод, че обективно е възможно да са били извършени манипулации на направените снимки, включващи добавяне на нови детайли, изменение на съществуващи или изтриване на такива. В отговорите от националните банки на Германия и Испания се посочва, че не са в състояние да установят дали посочените на снимките банкноти са в обращение или същите са изтеглени“, посочват от прокуратурата и допълват още: „За банкнота, която според серийния й номер би трябвало да е пусната в обращение от Централната банка на Република Австрия, прокуратурата във Виена е поискала  допълнителна информация. Следва да се отбележи, че във връзка с изготвената ЕЗР наблюдаващият прокурор е предоставил на австрийската прокуратура всички данни и факти, въз основа на които е образувано и се води разследването – публикувани в медиите снимки и видеофайл, за които са изнесени твърдения, че са от дома на бившия министър-председател на Република България, на които се виждат предмети, отговарящи на обективните белези на евробанкноти и кюлчета с благороден метал. От страна на австрийската прокуратура е изпратен отговор, че Европейската заповед за разследване не може да бъде изпълнена, тъй като деянията, за които у нас се води разследването, в Австрия не съставляват престъпление, нито административно нарушение.“

От обвинението допълват още, че при детайлното изследване на изображенията, съдържащи се в процесните файлове, са установени множество несъответствия – липса на водни знаци на изображения на банкнотите с номинал от 500 евро; несъответствие в цвета на холограмните знаци на изображения на банкноти; разлика в оцветяването на номиналната стойност на изображения на банкнотите при наличното осветление; наличие на размити петна по части от изображенията на банкнотите; физическото разположение на използвания ластик; разлика в структурата на две или повече изображения на банкноти, намиращи се на една снимка (много добра резолюция на банкнота, на която се вижда серийният номер и размазани букви и цифри на банкноти, на които не се виждат серийни номера). На някои снимки ластиците, използвани за стягане на банкнотите, са в неестествена позиция, а на други снимки – изобщо липсват.

Става ясно още, че от постъпилата в СГП от Кралство Белгия информация за предметите, с обективни признаци на кюлчета от благороден метал, не е възможно да се проследи и установи по несъмнен начин дали същите са били внесени или изнесени през границата на Република България, нито дали и от кого евентуално са били предмет на покупко-продажба у нас.

Въпреки че са извършени всички възможни действия по разследването, не може да бъде доказано по несъмнен начин на коя дата и от кого са били заснети съдържащите се на процесните седемнадесет файла снимки и видеозапис. Датите, съдържащи се в метаданните на някои от файловете, не могат да се приемат за достоверни предвид назначените и изготвените по делото експертизи. Поради това не се установяват и действителните  дати, на които снимките са направени, за да могат да се търсят лицата, които са посещавали имота. Отделно от това липсва и информация за лицата, които са посещавали имота изобщо, защото охраната от НСО не е имала задължение и не е записвала данните на посетителите, допълват от прокуратурата.

В хода на досъдебното производство са разпитани служители на НСО, озеленител, както и лицата, отговарящи за хигиенно-битовите нужди на имота, обитаван от тогавашния премиер. Разпитани са лица, спрямо които са отправени твърдения, че са правили лични подаръци на тогавашния министър-председател. Те са отрекли да са посещавали имота и/или да са правили подаръци. В качеството си на свидетел лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов е посочил, че никога не е държал пари, златни кюлчета и други ценни вещи в нощно шкафче. Заявил е също така, че не знае кой и кога може да е правил процесните снимки и видеозапис, а относно негови изявления пред медиите, че снимките може да са направени от една „прекрасна госпожа“, заявява, че се е пошегувал, провокиран от журналистически публикации, според които снимките са направени от жена.

И още – невъзможно е установяването на това кой е изпратил файловете със снимките и видеозаписа до различни медии, тъй като същите са изпращани от безплатни електронни адреси в „Guerrilla Mail“, които съществуват до 60 минути. За изпращането на мейлите е използвана публично достъпна свободна Wi-Fi мрежа, намираща се в близост до НДК и поддържана от Столична община.

„От всичко изложено дотук се налага единственият възможен правен извод, че двете деяния, за които се води досъдебното производство, не съставляват престъпления, както и че от извършеното разследване не са събрани доказателства за извършено друго престъпление от общ характер. По делото не се съдържат доказателства, нито дори достатъчно данни, за да се разследва престъпление, свързано с естеството на наблюдаващите се на снимките и видеозаписа вещи (евробанкноти, златни кюлчета и пистолет), нито за престъпление, свързано с произхода на тези вещи или режима на тяхното държане – например вещно укривателство, изпиране на пари, присвояване, подкуп или друго корупционно престъпление, държане на огнестрелно оръжие без надлежно разрешително по чл.339 от НК, или друго престъпление, свързано с дейности с огнестрелни оръжия. Поради това, че деянията – предмет на разследването, не съставляват престъпление, прокурор при СГП е изготвил постановление за прекратяване на досъдебното производство. То подлежи на проверка от гореинстанционната прокуратура“, посочват от прокуратурата.

Tagged

1 thought on “Прокуратурата: Няма кюлчета злато и пачки пари! Снимките от спалнята на Борисов са манипулирани

  1. ДА БЕ?! СВЕТА ВОДА НЕНАПИТА Е БОРИСОВ! ПЛЕСТАНЕТЕ ДА СЕ ГАВРИТЕ С НАРОДА, ЗА СОБСТВЕНИ ОБЛАГИ, ПРОДАЖНИЦИ!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *