Д-р Иво Петров призова: Реагирайте на коронавируса като на банална настинка, а ако не помага…

България отблизо

„Много важно е да се реагира като при банална настинка – да пием топли течности, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим.

Най-засегнати са хората с белодробни проблеми и хората с намален имунитет. Но те са засегнати от всички вирусни инфекции, не само от коронавируса. Това коментира кардиологът д-р Иво Петров, в сутрешния блок на БНТ.

Най-важното е да се каже, че тези хора, с грипоподни прояви не трябва да отиват към болниците. Пациентите с леки симптоми да се обадят на личния си лекар“, категорично заяви той.

Лекарствените средства, на които се възлагат най-големи надежда са от типа на хинина и неговите деривати и някои медикаменти, които са използвани по време на SARS инфекцията“, посочи д-р Петров.

„Много важно е да се реагира като при банална настинка – да пием топли течности, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим, заяви той.

Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни.

Той отново подчерта, че социалната дистанция, личната хигиена, проветряването на затворените пространства, дезинфекцията на повърхностите значително снижават риска от заразяване с коронавируса.

„Важно е и отношението към хората, които се нагърбиха с най-важната задача. Искам хората да знаят, че медицинското съсловие работи много всеотдайно и без почивка, за да смекчим удара и да спасим нашите близки“.

„Основното е да ограничим социалните си контакти. Слава Богу, в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки“, допълни д-р Иво Петров, цитиран от blitz.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *