Евгений Дайнов разкри защо Борисов си върти синджирчето и не подава оставка!

България отблизо
Липсата на оставка от страна на Бойко Борисов въпреки протестите, показва, че ГЕРБ са се слели с държавата, и съпротивителните сили на демокрацията са много по-слаби, заяви проф. Евгений Дайнов.
По думите на политолога, Борисов е развил дебелокожие към протестите, но не и към реалната държавна власт, която е разпределил на порции с ДПС.

„Този избор може да породи обновен парламент… Като че ли новопристигащите в парламента, които обявяват себе си за антисистемни, ще търсят мнозинства по различни инициативи. Със страшна сила виси въпросът как ще се прави управляващо мнозинство. Никой не вижда какво правителство може да изскочи“, каза пред БНР политологът.

„Този протест е първият от 1997 година, който не е софийски. Този протест нямаше лидери, само тук-там координатори. Трудно е да очакваме протестите от 21 век да раждат лидери… Промяната на общественото настроение не винаги води внезапно до появата на политически сили, които са способни да ги изразят в целостта им. На изборите резултатът ще е междинен. Доста от общественото негодувание ще бъде представено, но по-старите и по-опитни партии ще са свръхпредставени“, посочи той.

 

„Една от драмите на такъв тип полудиктатор, когато упражнява еднолично власт дълго време, е внезапният потрес, с който открива, че не може да се оттегли. Затова приказки за управление на ГЕРБ без Борисов са безпочвени… Не трябва да вярваме на нещата, които Борисов обяснява за политиката и за бъдещите си планове, защото те се менят всеки ден… Можем да говорим за парламентарна група на ГЕРБ от максимум 80 депутати. Затова те или ще официализират връзката си с ДПС, или ще се обявят за правителство на малцинството“.

 

„ГЕРБ изградиха някакъв нов феодален модел, сляха се с държавата, и затова Борисов си върти синджирчето и не подава оставка. Доколкото могат, ще направят така, че чрез окупираните от тях държавни институции, да няма почтени избори. Затова трябва да гласуват максимално повече хора, за да ударят корпоративния вот“, допълни Дайнов.

 

Политологът анализира и последната реч на Ахмед Доган: „Този тип послания имат два пласта. Първият е с умните думички, с които прави фокуси пред публиката. Вторият пласт е на знаците – походът на ДПС към явна власт не е отменен, а упоменаването на света е упоменаването на Турция и на Ердоган, с които са си оправили отношенията. Третият знак, който ни прати, е, че най-големият му враг е в лицето на „Демократична България“ и на Христо Иванов“.

 

Проф. Дайнов подчерта, че наблюдава следното явление в страната: „Общото неприемане на модела на ГЕРБ води до това, че бивши хора – тип ГЕРБ казват, че ще гласуват за БСП, защото им е писнало от Борисов, а само БСП са достатъчно големи, за да го спрат. Отгоре ръководството отслабва позицията на партията, отдолу има скрит вот, който не знаем колко е“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *