Евелина Славкова, „Тренд“: Нова партия ще спаси българите

България отблизо

Непрекъсваемостта на парламента, което залегна в конституционните промени, има риск да повиши недоверието в избирателния процес, коментира пред БНР социологът Евелина Славкова от Агенция „Тренд“. „Не съм сигурна дали при нас непрекъсваемостта на парламента ще бъде ок – не толкова законодателно, а по скоро символно“, посочи тя и напомни за голямото недоверие в избирателната система. 

„Тези хора, които са хвърлили оставка, те трябва да си ходят и трябва да отидем да гласуваме за други – а всъщност ще бъдат тези, които ще правят избори. Това за мен е проблем. Чисто символно това ще засили усещането на хората, че нещо не е както трябва с изборите“, каза социологът.

„Налива се в мелницата на нещо ново“, смята Евелина Славкова. „Дали това ще бъде президентът или някой друг – просто човекът, който излезе и каже „Много се прекали“, „Стига толкова“, „Малко по-умерено“, със сигурност ще има успех. Със сигурност тази ситуация по един или друг начин генерира енергия в нещо ново. Ние го видяхме и през все по-задълбочаващата се липса на активност от страна на българското общество да излязат да гласуват“.

 

 

В предаването „Преди всички“ Евелина Славкова коментира и изследването на Агенция „Тренд“ за 2023 година, според което българите се чувстват по-добре и очакват новата година с по-голяма увереност.

„Данните ми говорят, че темата с Covid е приключила. В нашето съзнание това вече по никакъв начин не съществува. Този период от 2-3 години просто приключи в българското съзнание“, каза тя.

 

 

Друга интерпретация на данните е „Не ни се случи някаква война“, добави Славкова. По думите ѝ след започването на войната в Украйна хората са имали усещането, че може да се случи нещо и при нас. „Войната се превърна в някакъв фон. Споменава се, но го няма това централизиране“, добави тя.

Славкова отбеляза и притесненията, свързани с инфлацията и доходите на хората. Има и политическо стабилизиране, изтъкна тя. И пожела политиката също да ни стане фонова като войната, въпреки че не очаква това да се случи скоро.

„След няколко месеца има европейски избори. Може би скоро няма да имаме година без избори, което по един или друг начин мобилизира съзнанието на обществото да се фокусира политически, въпреки високите нива на отказ хората да отидат да гласуват“, каза още Евелина Славкова.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *