Ново двадесет: БНР твърди, че ТАСС и ДНР разпространяват фалшиви новини! Наказват Волгин, защото ги цитирал!

България отблизо

Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини, съобщават от медията.

„Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог.

Програмният съвет на БНР разгледа изданието на предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на програма „Хоризонт“.

Програмният съвет единодушно реши, че с действията си г-н Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. В резултат на това, на г-н Петър Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство“, казват още от БНР.

В предаването си „Политически НЕкоректно“ в събота журналистът обяви по националното радио руска фалшива новина от ТАСС и ДНР, че българския кораб „Царевна“ е отвлечен от украинци. Той се оправда, че просто е дал „всички гледни точки“ и не приема, че дезинформирал обществото, създавайки напрежение и за близките на моряците.

Нека да попитаме кога БНР стана толкова голямо, че се мери с най-старата и мощна държавна медия на Русия?! И как определи, че тази информация на ТАСС е фалшива?! 

И ако наистина ТАСС е излъчила фалшива информация, защо БНР не се обърне към ТАСС за разяснения, а наказва Волгин, защото цитирал ТАСС?!

И защо иначе в момента, по думите на премиера Кирил Петков, Русия спасява същите български моряци като ги измъква от пристанището на Мариупол?!

Tagged

1 thought on “Ново двадесет: БНР твърди, че ТАСС и ДНР разпространяват фалшиви новини! Наказват Волгин, защото ги цитирал!

  1. Изчетах подробния протокол от заседанието на ръководството на БНР. Само веднъж в дискусията се споменава, че информацията е и от ТАСС, освен от интернет. И на този факт дирекорите на регионални радиостанции и програми изобщо не се спират в обсъждането на провинението на Волгин. Подчертават значимостта на БНР като лидер в новините и медиите и, че всяка информация трябва да бъде потвърждавана от два независими източника. Доколкото информацията е вярна или не, ще стане ясно в края на този конфликт. А госпожа Пендачанска, член на обществения съвет към БНР и пиоскала уволнението на Волгин, е съпруга на прословутия Найо Тицин. Нито тя, нито той могат да израазяват общесвено мнение и да представляват българското общество. Жалко за самоунижението, в което се поставиха общинските съвеници от СО, гласували предложеното от Тицин именуване на алея и площад в район Изрев на столицата. А Волгин е един от стълбовете на журналистиката в БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *