Една майка няма да прегърне детето си за Коледа. Невинна съм, казва през сълзи Иванчева, защо ми причиняват това?

България отблизо
Преди малко повече от година. Хиляди хора гледат на живо във Facebook най-голямата мъка на една майка, която трябва да остави невръстното си дете и да тръгне с полицията към Сливенския затвор. Всички станахме свидетели на една тъжна семейна история, която продължава, за съжаление, и към този час. Сега тази майка и вече 2-годишният й син отново ще посрещнат Коледа разделени. За втора поредна година.

Бившата кметица на столичния кв. “Младост” Десислава Иванчева бе окончателно осъдена на 6 години затвор от Върховния касационен съд през ноември 2022 г. Малко след това, без каквото и да било време за подготовка, Иванчева бе отведена от дома си. Този арест бе излъчен на живо в личния й профил и направи съпричастни към мъката й хиляди хора. ВКС постанови, че тя трябва да продължи да изтърпява наказанието си зад решетките на Сливенския затвор, заедно с убийци и изнасилвачки. От наказанието се приспада времето, което Иванчева прекара в следствения арест, както и домашния арест – общо около 3 години. През това време бившата кметица роди дете – Валентин-Александър, който навърши 2 годинки през ноември. След ареста през ноември момченцето беше оставено на грижите на баба си – майката на Деси Иванчева, която го отглежда с помощта на близки и приятели.

 

От Сливенския затвор не позволяват Иванчева да прекара празниците със семейството си. Прибрала се у дома за няколко дни, но вчера бившата кметица на „Младост“ се прибира обратно в килията си.

 

„Трудно е, по празниците е още по-тежко. Можеха да я оставят тук още един ден, поне на Коледа да е с детето си. Но такъв е режимът, те си решават и ние сме длъжни да го изпълняват. Иначе много се е разстроила, ядосва се за най-малкото нещо“, разказва майка й Любка.

 

“Мислих си, че малкият ще е забравил, защото не я е виждал отдавна. Но тича като стреличка напред, гушка се, прегръща я. Сега я търси непрекъснато, вика я”

 

“Непрестанно вика “Мамо, мамо, ела”. Казвам му: Ей сега ще дойде, отиде да купи нещо…”

 

Със сина си се чува два пъти седмично. Зависи кога управата на Сливенския затвор позволи.

 

“Обажда се на стационарен телефон и малкия знае, че там е майка му, отива, вдига го, вика “Ало, ало, мама”. Чуват се, но има строг режим и определено време, в което могат да ги заведат до телефона. Нямат много време”, споделя още Любка.

 

Сега Иванчева иска условно предсрочно освобождаване. Тя има право на такова, след като е изтърпяла половината от присъдата си, има доказателства за своето поправяне.

 

“Ще кандидатстваме, защото тя е излежала половината от присъдата си. Надяваме се да дадат положителен отговор. Тя работи в кухнята на затвора. Нямат часовници в килията и стои на тръни по цяла нощ, за да не закъснее. Два дни работа се смятат за три дни от присъдата и тя се намалява. Би трябвало от човешка гледна точка да я освободят. Тя е невинна. Не успяхме да го докажем, защото всичко беше много стриктно подготвено. Надеждата е да стане нещо, тя е по-силна от отчаянието. В началото беше много зле, но влязохме във форма”, разказва още Любка.

 

Майката на Иванчева си пожелава бърз отговор от президентството, въпреки че вече над година в институцията стои молбата за помилване, внесена с над 4 хил. подписа на граждани. Това е един от последните механизми, на които затворниците разчитат, за да бъдат пуснати отново на свобода. Те обаче са стотици и малко от тях получават одобрение.

 

“Нямаме отговор. Както нямаме отговор и за смяната на режима. Молим се от сърцето и душата си новата година да ни донесе радостна новина и малкият да е с майка си. Непрекъснато я вика, търси я. Не съм вярваща, но какво да се прави – молим се на Бог вече. Дано това детенце да има късмет. Баба му дали ще доживее, докато майка му излезе от затвора… Кой знае”, споделя през сълзи още Любка.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *