Екатерина Захариева козирува на НАТО: България иска повече САЩ и НАТО в Близкия Изток!

България отблизо

България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани с Ирак и Иран, за запазване на Глобалната коалиция за борба с Даеш в Ирак, и на обучителната мисия на НАТО там. Страната ни подкрепя и по-голяма роля на Европейския съюз в региона.

Тази позиция беше изразена днес от вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева по време на първия за 2020 г. съвет „Външни работи” в Брюксел, съобщава vesti.bg.

Съветът на ЕС беше свикан извънредно, заради последните събития в Ирак и региона. Външните министри бяха запознати с развитието на ситуацията от Върховния представител на ЕС по външни работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Екатерина Захариева изрази пълна подкрепа за активните действия на Върховния представител Борел с цел деескалация на напрежението в региона.

„Трябва да играем водеща роля и да действаме сега, за да не съжаляваме по-късно.

Трябва да предоставим силен мандат на Върховния представител по отношение на действията му в региона. Добре е да помислим за изпращането на специален пратеник на ЕС в Близкия изток“, категорична бе Екатерина Захариева.

По време на СВнР беше потвърдено, че ЕС ще продължи да работи с всички международни и регионални партньори за успокояване на напрежението и е готов също активно да подкрепя всяка инициатива, идваща от региона, която има за цел дългосрочна стабилност и сигурност. СВнР ще продължи да разработва конкретни начини за проактивна подкрепа на тези регионални усилия.

Министрите бяха единодушни, че Ирак и регионът не могат да си позволят нова война,

необходима е незабавна деескалация и максимална сдържаност на всички страни.

„Ще бъде изключително лошо решение, ако точно в момента, когато стабилизацията на Ирак е едва в началото си, Глобалната коалиция и обучителната мисия на НАТО се изтеглят от там. Ще настане хаос, групировката „Ислямска държава” ще се възстанови много бързо. Всички усилия, които международната общност положи – включително с цената на човешки жертви, и с финансови средства, за побеждаване на „Ислямска държава” ще се преобърнат много бързо”, смята Екатерина Захариева.

Външните министри потвърдиха подкрепата на ЕС за единството, независимостта и териториалната цялост на Ирак и ангажимента си към стабилност и възстановяване на страната. Общо бе мнението, че работата на Глобалната коалиция е от решаващо значение за стабилността на страната и трябва да продължи в тясно сътрудничество с иракските партньори. Съветът осъди всяка атака срещу силите на коалицията, включително последните атаки срещу базите ѝв Ирак.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *