Протестите тръгнаха: Шофьорите в София поведоха хорото

България отблизо

Служителите в градския транспорт излизат на протест с искане за 30% увеличение на заплатите. Пред БНР председателят на Федерацията на транспортните синдикати към КНСБ Александър Шопов заяви, че протестът е само за днес, но ако не бъдат чути, ще продължат. Затруднения в движението на градския транспорт днес се очакват в няколко столични райони: 

„На място сме. Събираме се. В жк „Дружба 2“ сме на обръщалото на градския транспорт – линии 4, 88, 204, 304, 384. Тук ще се проведе протестът. Със сигурност по тези линии ще има затруднение в движението на транспортните средства. Нямаме краен срок на протеста, зависи от протестиращите. Но засега е само за днес. Ако нямаме чуваемост в исканията, продължаваме“.

Шопов обяви, че имат покана от столичния кмет Васил Терзиев за среща след протеста. Според него държавата също може да помогне на градския транспорт не само в София. По думите му нужда от увеличение има и в транспорта в страната.

„Това е въпрос на преговори, които ние се надяваме да можем да проведем в диалог както със столичния кмет, така и с финансовия министър, а не да се налага хората да излизат и да протестират по улиците“.

Александър Шопов посочи и откъде могат да дойдат средствата за 30-процентно увеличение на заплатите: „Тези средства спокойно могат да дойдат от тези 250 млн., които са предвидени за недофинансираните сектори. Въпрос на преговори“.

По думите му стартовите заплати в градския транспорт са ниски. За шофьор в автотранспорта се започва на 1850 лв., уточни синдикалистът в интервю за предаването „Преди всички“. Той обяви, че по време на протеста работниците символично ще изгорят свои фишове и графици. Те не могат да си ползват и почивките, добави той.

Около 40% от работещите в градския транспорт в страната са в пред пенсионна възраст, предупреди още Шопов. Той обясни това, че стартовите заплати са ниски, а хората предпочитат частния сектор. Липсват млади кадри, подчерта той.

Според него освен увеличение на заплатите, хората имат нужда и подобрение на условията на труд.

Синдикалистът смята, че още следващата седмица протест може да има и в страната – Варна, Бургас. Той заяви категорично, че в протестите няма политически елемент.

Tagged

1 thought on “Протестите тръгнаха: Шофьорите в София поведоха хорото

  1. Не мога да разбера тръгнахате много хубаво,но защо бе хора, защо един път не тръгнахте всички заедно и да им се даде урок на фашистите най после в момента те ни се подиграват.Помислете вдигнете се всички заедно най после нямаше да се стигне до тук да свалят паметници-това е историята ни ясно ли ви е .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *