Експерти разкриха могат ли украинските сили да организират успешно контранастъпление!

Свят

Украинската армия е изправена пред множество пречки по време на офанзивата срещу руските отбранителни линии, пише Financial Times, позовавайки се на британски военни експерти.

 

По мнението на анализатори от Обединеното кралство, когато се опитват да настъпят, украинските въоръжени сили рискуват да се натъкнат на добре укрепени позиции, минирани полета и противотанкови ровове. Освен това украинската армия има остра нужда от авиация, без която всяка подобна операция има голям шанс да се превърне в съкрушително поражение.

„Класическият подход при сухопътна офанзива е да се пробие зад вражеските линии в една или повече зони и да се нанесе концентриран удар в центъра на тежестта на вражеските сили. Има много малко успешни примери за това без въздушно превъзходство“, каза бившият командир на британския брониран батальон Бен Бари.

Бившият кралски инженерен офицер Ник Гънел, който има богат опит в превземането на укрепления, също е скептичен относно възможността за украински удар. Според него руските ВКС просто ще смажат напредналите механизирани части на въоръжените сили на Украйна, които не са прикрити от авиация.

Както по-рано съобщи Ройтерс, Киев е подготвил осем щурмови бригади от така наречената настъпателна гвардия. Основателят на групата Вагнер Евгений Пригожин оцени числеността на тези войски на около 200 хиляди души.

От своя страна в Русия многократно са заявявали, че са подготвени за всякакви действия от страна на въоръжените сили на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *