Нинова се заяде с Радев за бюджета и сдъвка коалицията на „джентълмените“. Дайте пари на хората, а не само обещания!

България отблизо

Председателката на БСП Корнелия Нинова пристигна в президентството заедно с Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и Атанас Зафиров с малко закъснение. Те пристигнаха в президентството в 13:05, а срещата трябваше да стартира в 13:00. 

Страната ни има нужда в момента да има партии с богат парламентарен опит и готовност да търсят диалог и компромиси, както направихте в последното редовно правителство. Задачите пред редовния парламент са много. Това заяви президентът пред групата на БСП.

„Ако ние искаме да имаме стабилно европейско бъдеще, трябва да се приемат важни законопроекти. Най-голямата задача пред парламента е приемането на държавния бюджет. Област, в която БСП заяви своите приоритети и бих желал да чуя формулата ви за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация, до къде виждате компромиса, има ли разговори с други партии и до къде бихте стигнали с компромисите“, каза още държавният глава.

„Със законите вече първите две политически сили излязоха със своите приоритети, доколкото разбрах, споделяте част от тях. Как виждате приходите, разходите и бюджетния дефицит“, попита Радев.

„За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване в НС. Първият е борбата с инфлацията, увеличаването на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства. Вторият е приемане на законопроектите по Планът за възстановяване, третият е съдебната реформа, а четвъртият е влизане в Шенген. Социалната програма, която предлагаме и на която държим, би увеличила разходите“, каза Нинова.

„Каквото и да говорим, първи е въпросът за бюджета. Позволете да ви кажа нещо, което повечето партии мислят, но не го казват, беше грешка, че миналата година не внесохте бюджет. Сега щяхме да имаме спокойствие. Хората щяха да имат предвидимост. Настоявахме за това, но е минало. Да видим сега как стои темата с бюджета – да се формира трайно мнозинство, правителство, което да си направи бюджет и да го изпълнява. Това е по-правилния път.

Ако не се случи, ние очакваме служебния кабинет да внесе бюджет. Какъв ще бъде той? Ние нямаме информация какво сте заложили. Чухме различни анонси. Ние ще изчакаме да видим какво ще внесе служебния кабинет, но имаме принципни позиции – няма да подкрепим предложение за вдигане на данъци, замразяване на доходи. Този натиск бюджетния дефицит да бъде под  3%, за да влезем в Еврозоната, не го приемаме. Това би довело до рязане на разходи“, обясни лидерката на социалистите.

Тя изтъкна, че редица държави надвишават дефицит от 3%, за да спасят държавите си.

„Това е практика и в най-богатите държави. Казах принципите, на които ще стъпим, който и да внесе бюджета и ще внесем алтернативи на първо и второ четене“, допълни председателката на БСП.

„Знаете, че формиралото се мнозинство между ГЕРБ и ПП се обединиха около един списък от закони по Плана за възстановяване и устойчивост. Някои ще подкрепим, но кое ни тревожи. Това е списък със заглавия. Някои закони нямат съдържание. Позволете да прогнозирам, че когато се стигне до детайлите, мнозинството ще има различия. Те нямат финансова обосновка от ПП и ГЕРБ, а тя трябва да се заложи в бюджет.

Категорично няма да подкрепим, видях, че и колегите наблегнаха много на един закон, това е Законът за домашното насилие, защото там има текстове за децата и джендър идеологията. Няма да го подкрепим. Предлагаме алтернатива, като сме изчистили тази част“, допълни тя. 

БСП искат да се увеличат наказанията за карали пияни и дрогирани, увеличаване на наказанията при борба с детската порнография и Закона за домашното насилие, който според тях трябва да бъде изчистен.

Що се отнася до мнозинствата – видяхме какво се случва. Едната партия, създадена и осъществила се заради анти-герб позицията, намери начин да се съберат. Нашето решение е ако бъдем поканени на разговор да проведем вътрешно допитване. Позоваваме се на добри европейски практики“, заключи Нинова.

„Да направя уточнение. Спорен може да бъде моментът защо служебния кабинет не внесе бюджет. Ако беше внесен, всички тези 10 млрд., в момента дефицитът щеше да бъде много по-висок от този във всички държави, които изброихте. Тук, с бюджета, проблемът е много сложен от една страна. Трябва да се мисли за инфлацията и социалната защита, това е приоритет“, поиска да допълни президентът Радев.

„Ако си спомняте по време на моето обръщение казах, че е най-добре редовен кабинет да внесе бюджет, но ако това не стане, служебният кабинет е длъжен. Крайното решение за бюджета ще бъде на партиите в парламента и най-голямото изпитание ще бъде в избора на дефицита. Трудно е да се посочат приходите. По Плана за възстановяване и устойчивост те не са за социални програми, а за модернизиране на страната“, припомни той.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *