Експерт заби последния гвоздей: Правителството на Борисов е изцяло виновно за кризата в Перник!

България отблизо

Бившият директор на Дирекция „Управление на водите“ Асен Личев обяви, че аварийният план на правителството за Перник е като след дъжд качулка.

Според експерта хидролог тези неща е трябвало да се направят много отдавна, тъй като отдавна е било известно, че загубите във водоснабдителната система на ВиК са много големи, а отдавна е известно също така, че язовир „Студена“, от който Перник черпи вода, не се управлява добре от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и водата не се изразходва само за питейни нужди, а и за промишлено водоснабдяване.

Ако МОСВ бяха изключили промишленото водоснабдяване и минимално допустимия екологичен отток не на 19 ноември, а на 1 януари тази година, в момента в язовира щеше да има 7 млн. куб. метра повече вода и щеше да се дочака без всякаква тревога следващият пълноводен период на река Струма“, подчерта Личев пред БНР.

Според него с темата за мъртвия обем на язовир „Студена“ се спекулира.

„Мъртвият обем е 2,4 млн. куб. м в язовир „Студена“. Днес общият обем на язовира е 3,8 млн. кубически метра. В момента 1,4 млн. кубически метра е полезният обем“, уточни хидрологът.

Моите съграждани от Перник така или иначе ще изконсумират вината на виновните. Важното е и виновните да бъдат наказани, за да може тази вина, която ще изконсумират нашите съграждани, да не е горчива“, подчерта Асен Личев.

Той е очаквал да започне строителството на язовир „Черни Осъм“. Той е щял да предотврати режимите на питейно водоснабдяване в Ловешка и Плевенска област, както и в Троян. Но това не е станало.

Всички обвинения към стари правителства са безпочвени.

За Перник имаше пари, но не е ясно къде отидоха.

Управляващите знаят, но мълчат. И им е по-удобно да хвърлят кал по други, за да не разследват тях.

Впрочем тях точно няма и кой да ги разследва.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *