Експерт: Настъплението стана отстъпление! Украинските войници просто бягат!

Свят

Купянското и Сватовското направления в Харковска област се превръщат в едни от районите на настъпление на руската армия. Подразделенията на ВСУ тук търпят критични загуби и отстъпват под напора на руските войски. 

 

ВСУ бяга край Купянск 

Контранастъплението на украинските въоръжени сили, започнало на 4 юни, не донесе на Киев особени военни успехи – напредък няма. В същото време украинската армия търпи огромни загуби както на жива сила, така и на бронирана техника. Руските отбранителни позиции, укрепени с минни полета, се оказаха непроходими за украинските войски – те са затънали като мухи в кисело мляко – все още се мятат, но вече нямат сили.

Дори западни анализатори посочват, че Киев не е изчислил силите си за контранастъпление; не са помогнали нито обучените от НАТО войници, нито чуждестранните бронирани машини, включително произведените в Германия танкове „Леопард“ и американските бойни машини на пехотата „Брадли“. Между другото, западното въоръжение, доставено на ВСУ, след бойните „изпитания“ се оказа не толкова съвършено, колкото беше рекламирано преди това. Същата гаубица М777, произведена в САЩ, наречена „трите оси“, просто лети назад при изстрел заради леката си конструкция. Цевта на това оръдие също се износва бързо и то „изплюва“ снаряди, които не попадат в целта.

Моралният дух на украинските войници не беше толкова висок, колкото се очакваше. Да, ВСУ разполага с боеспособни бригади, включително такива, които са обучени от чуждестранни инструктори. Те са 12 на брой, като всяка от тях наброява около пет хиляди души. Въпреки това по-голямата част от ВСУ са бригади за териториална отбрана, които са слабо обучени и не разполагат със съвременни оръжия. Освен това те не са мотивирани да „умират за Зеленски“ и в случай на тежки загуби предпочитат да избягат от бойното поле или да се предадат.

Конкретен пример сега дава военният експерт на ЛНР в оставка подполковник Андрей Марочко, който отбелязва фактите на отстъплението на ВСУ в посока Купянск.“Поради критичните загуби на украинските въоръжени формирования и успешните действия на руските въоръжени сили североизточно от местността Купянск украинското командване на място е принудено да изтегли силите си към втората и третата линия на отбрана“, казва Марочко. Той също така отбелязва, че украинските военнослужещи напускат позициите си без разрешението на командването си. Това означава, че те просто бягат.

„Купянското направление изглежда е едно от направленията на руската армия„, заяви военният експерт полковник Генадий Алехин пред aif.ru. Това е преди всичко изход както към самия град Харков, така и към границите на нашата Белгородска област, която украинските военни продължават да атакуват и обстрелват. Тук има изгледи за успех на руската армия, която е нанесла поражения на частите на ВСУ. Киев се опитва да прехвърли резерви тук, но тогава е принуден да оголи други райони на отбрана по линията на съприкосновение. Във всеки случай активността на нашата армия в Харковска област ще се увеличи, което се вижда още сега. Украинското „настъпление“ тук се превърна в „отстъпление“. Украинските въоръжени сили се оттеглят все по-често и са свели до минимум набезите си към фронтовата линия“.

Държавният департамент се радва на украинското отмъщение 

Въпреки очевидния провал на украинското контранастъпление Вашингтон, който всъщност изпрати украинските въоръжени сили в битката, продължава да говори за някои успехи на Киев. Според говорителя на Държавния департамент на САЩ Матю Милър ВСУ са успели да окупират около 81 кв. км територия. За по-голяма нагледност дипломатът я сравнява с площада на Вашингтон.

Г-н Милър не разкрива откъде е получил тази информация и дори не възнамерява да оценява хода на контраофанзивата или да предоставя информация за конкретните действия на украинските въоръжени сили. Той също така смята, че украинската армия „все още не е започнала контраофанзива“ и че ще трябва да използва всичките си военни сили, за да продължи борбата.

Очевидно е, че Вашингтон е запазил тактиката „да се бие до последния украинец“ и въпреки най-големите загуби на украински военнослужещи и чуждестранни наемници възнамерява да продължи да води украинските въоръжени сили към сигурна смърт.

Източник: aif.ru

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *