Експерт обясни застрашени ли са нашите банки от фалита на четирите американски банки

България отблизо

„Silicon Valley Bank е финансирала нови, току що направени фирми, чиято цел е да създадат някакъв уникален продукт, за да го пуснат на пазара, а това си е високорисков начин на въртене на парите на вложителите.

На всичко отгоре банката започнала да работи с криптовалути. Портфейлът на банката се разраснал бързо с огромни суми и тя решила да инвестира тези пари в ценни книжа, по-скоро в дългосрочни американски облигации – корпоративни и държавни.

Това се счита като нискорискова инвестиция. Но след като Федералният резерв започна да вдига лихвените проценти, дългосрочните облигации спаднаха на пазара, някои се понижиха с над 20% като пазарна стойност. Това означава, че банката претърпява голяма загуба“.

Това поясни пред БНР финансистът Никола Янков, бивш зам.-министър.

И допълни, че банките са специален вид фирми, които привличат пари от фирми и граждани и инвестират  тези пари в някаква сфера, за да носят печалба. Само че техният собствен капитал е 1/10 от размера на всички пари, които банката има.

„Това означава, че ако загубят 10% от активите си, ще загубят целия собствен капитал. Това се случи със Silicon Valley Bank. Загубите върху портфейла от ценни книжа, които те имаха, са били по-големи от размера на собствения капитал на банката, което наложи поемането на контрол от страна на регулаторите… Тази банка явно не е направила необходимото да гарантира портфейла си срещу шокове„.

Финансистът поясни, че регулаторите гледат с добро око на инвестициите на банките в ДЦК:

„Този клас инвестиции се разглежда като едва ли не безрискова инвестиция.

Но, от година насам облигациите на САЩ се обезцениха. Общата сума на обезценката е огромна – около 680 млрд. долара. А при Silicon Valley Bank процентът на закупени облигации е бил най-голям, затова не са издържали на този натиск и фалирали“.

По думите му американските власти много бързо са направили всичко необходимо, за да спрат потенциалната паника на пазара със съобщение, че ще гарантират депозитите, включително и тези над 250 000 долара.

„Така бяха успокоени всички депозитари на всички банки. Федералният резерв каза, че ще финансира без ограничение всяка американска банка при теглене на депозити от нея

За да няма каскаден ефект на фалити в този важен за икономиката на САЩ сектор – технологичния, беше взето политическото решение да се гарантират изцяло и да се изплащат 100% от всички депозити на всички лица с над 250 000 долара. Това са основно технологични компании.

Янков подчерта, че този проблем на американските банки няма нищо общо с европейските банки. Според него трябва да има повече прозрачност по отношение на инвестициите на собствения капитал на българските банки:

„Българските банки като цяло не инвестират голяма част от портфейлите си в ДЦК. Над 90% са инвестирани в заеми, имоти, неща, които не са свързани с финансовите пазари. Консервативен модел на работа, което ги изолира от такива процеси и не им позволява да фалират„.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *