Експерт: Последствията от поражението на Украйна ще са катастрофални за Запада

Свят

Поражението на Украйна ще покаже уязвимостта на НАТО и ще доведе до края на световния ред, огладен от Запада, това мнение изрази Хосе Фиори, професор в Института по икономика към Държавния университет в Рио де Жанейро, цитиран от El Destape.

 

„Признаването на поражението на Украйна ще има много последствия: това ще означава признаване на уязвимостта на НАТО“, отбеляза експертът.

Фиори посочи четири резултата от това развитие на събитията.

Първо, това означава водеща позиция на Москва в медийното пространство, второ, Кремъл ще потвърди, че армията му е изключително силна.

Трето, президентът Владимир Путин ще докаже, че Русия е способна да развива своя икономически и дипломатически потенциал в Азия и в същото време да се защитава в европейско направление.

И накрая, поражението на Украйна ще покаже, че световният ред, основан на върховенството на Запада и САЩ, както и хегемонията на долара, е приключил, добави той.

Русия многократно отбелязва, че НАТО цели конфронтация. Както подчерта прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков, по-нататъшното разширяване на блока няма да донесе по-голяма сигурност на Европа. МВнР на РФ изрази готовност за диалог със Северноатлантическия алианс, но на равноправна основа със Запада, който трябва да се откаже от курса си към милитаризация на континента. През последните години Москва фиксира безпрецедентна активност на НАТО по западните си граници.

По-рано генерал Марк Мили, който подаде оставка като началник на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, заяви, че вероятността от сблъсък между Москва и Вашингтон през следващите 10-15 години ще се увеличи, ако Русия спечели конфликта в Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *