Скандалът ескалира: В предаването на Петър Волгин, Бойко Рашков поряза ГЕРБ и ПП заради…

България отблизо

Депутатът от ПП-ДБ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков обвини сегашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзки с ДПС. Според него Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност.

„Виждам как лица, за които ние като политическо ръководство в МВР получихме информация, че се занимават с незаконосъобразна дейност и направихме необходимото те да бъдат преместени на други длъжности или освободени от Министерството на вътрешните работи, ако става дума за корупция, престъпни посегателства и т.н., виждам как сега, в момента, по време на управлението на министерството от министър Стоянов тези хора се връщат на работа. Тези хора бяха свързани с тези две партии, които в момента така ревностно подкрепят министър Стоянов, което не прави чест на министерството и на него самия като министър“, каза Рашков в интервю пред БНР.

В предаването „Политически НЕкоректно“ той заяви, че при предстоящата ротация на премиерския пост няма да подкрепи състав на правителство с мандат на ГЕРБ и в което Калин Стоянов ще остане вътрешен министър. Според Рашков чрез подкрепа за Стоянов ДПС косвено участва в изпълнителната власт:
„Както и аз малко по-късно разбрах, че той е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която пазят министъра на вътрешните работи, говори, че връзката е отдавна и е доста силна. Те се гласят да участват в регулаторните органи. Въпреки че не претендират да имат министри в правителството, те, щом подкрепят един или друг, това е реално участие в правителството, макар и косвено“.

Има компромиси, които човек не трябва да прави, категоричен бе депутатът от ПП-ДБ.

„Аз съм депутат с изключително чувство за отговорност за позицията, която заемам. Не мисля, че обвързването на ПП с партия ГЕРБ, срещу които ние сме били сериозни опоненти, по възлови въпроси за развитието на държавата, включително промените в Конституцията, аз трябва да се съгласявам с хора, които съм констатирал и в качеството ми на министър на вътрешните работи, че не са работили в интерес на българското общество“, категоричен бе Рашков.

В парламентарната ни група няма човек с толкова професионален опит колкото мен, изтъкна още Рашков и добави, че в групата преобладават „млади хора, родени около Конституцията, която сега беше променена“:

„Те не познават историята на развитието на съдебната власт в нашата страна от последните 30-34 години. Мисля, че направиха един недопустим компромис, съгласявайки се с онези, които желаят да командват по тоталитарен начин част от съдебната власт“, посочи Рашков.

Никога не съм казвал „да“ на оферта за оглавяване на антикорупционната комисия, категоричен бе той.

Според бившия вътрешен министър от ГЕРБ го виждат като „човек, който ще започне да арестува подред от Борисов надолу всички“:

„Имам чувството, че тези хора се паникьосват само като чуят името ми, разбира се, на базата на това, което знаят, че са вършили през изминалите 12-13 години“, категоричен бе Рашков.

По думите му повече от 10 години имаме прокуратура, на която не можем да разчитаме, че може да проведе каквото и да е разследване срещу някой представител на управляващата политическа партия. Според Рашков извършеният преди време арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е бил наложителен да се предприеме. И добави:

„Иначе никога нямаше да се проведе каквото и да е разследване, дори само с едно следствено действие. Това по-добре ли е за държавата – да няма никакво разследване? Както видяхме случая с „Барселонагейт“? Няма да има нито едно разследване, завършено в съответствие със законите на държавата при такава прокуратура и толкова нагли политици, които се намесват в дейността на независимите органи на съдебната власт“.

По думите му всичко това зависи в голяма степен дали главният прокурор има самочувствието и може да се държи като независим. Според него последните няколко главни прокурори на страната „не пожелаха да бъдат независими“ и „не отговарят на тези високи изисквания и критерии за разделение на властите“.

Според него политиците ни не желаят да има независима съдебна власт. „Защото е нечист пътят, по който са се движили, и изключително се страхуват от това да не бъдат преследвани от същата тази прокуратура по законния ред“, обясни той в заключение.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *