Експерт по икономика: Еврозоната е кръг на благоденствието!

България отблизо

В българското общество се породиха много страхове, защото се чуват противоречиви послания.

Това коментира преподавателят по банково право проф. Валери Димитров по повод приемането на еврото у нас.

Значи, според професора, трябва всички да излъжем, че в еврозоната е много прекрасно, за да няма страхове. Така както всички излъгаха, когато влизахме в ЕС. 

Пред „България он еър“ той обяснява, че българите вече много години са спокойни за това, че има валутен борд. По думите му това се е оказало удивително успешен режим в България след голямата криза. „Българинът свикна да има твърди, здрави пари в джоба си“, коментира той.

И сега ни карат да ликвидираме този „удивително успешен инструмент“, който наричаме валутен борд. Питаме защо се прави това?!

„Преминаването в еврозоната означава да се върнем към един по-различен паричен режим. БНБ ще стане част от системата банки, членове на еврозоната. Паричната политика ще се провежда от ЕЦБ“, обясни Димитров. Той изтъкна, че България ще влезе в чакалнята с фиксиран курс, което означава, че няма защо хората да се притесняват за своите спестявания.

„Еврозоната има огромни предимства. Много малко глобални инвеститори разбират какво е валутен борд. Присъединяването означава, че България влиза в полезрението на глобалните инвеститори – това е зоната на благоденствието“, каза още преподавателят по банково право. Той е категоричен, че влизането в еврозоната би било огромна крачка напред за България, цитира думите на проф. Димитров blitz.bg.

Ако ни бъде позволено и на нас да коментираме, ще кажем, че еврозоната е доказала през годините досега, че е „зона на благоденствие“, но само за една – две държави. Останалите продължават да си мизерстват. И на всичко отгоре, и финансите, и политиката на тези държави се управлява от Европейската централна банка. А тя, понеже не може да угоди на всичките 19 държави в еврозоната, угажда само на една – две. А останалите потъват още по-дълбоко в мизерията.

А потъват в мизерията, понеже националните валути са не само знак за самостоятелност и независимост на страните, но имат и много важната функция, по време на кризи, да предприемат стъпки, които са ориентирани да запазят точно икономическата ситуация в дадената държава. Такова нещо ЕЦБ не може да направи, защото икономическите ситуации в  отделните страни-членки на еврозоната са не само различни, но понякога и коренно противоположни.

Затова една банка, пък била тя и най-мощната, не може да създаде благоприятни условия за функционирането на множество държави. Понеже, ако банката, примерно, се опита да помогне на някоя държава от еврозоната, това ще увреди интересите на друга държава от еврозоната. Затова ЕЦБ помага само на няколко големи държави. Другите са сателити, които нямат думата дори за собственото си развитие. А после големите държави ги обвиняват в некадърност, неспособност или мързел, както обвиняваха Гърция.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *