Експерт разкри сигурни ли са машините и какво ще стане с кибератаките!

България отблизо

Група за киберсигурност към МВР  брани честността на изборите – ще успее ли? 

Идеята е много хубава, но трябва да се подготвим предварително, а не в последния момент. Тя вероятно ще бъде финансирана от бюджета на МВР. Тази група не трябва да бъде единствено за конкретните избори, а да си остане действащата постоянно. В държавата трябва да има консолидиране на капацитета по темата киберсигурност.

Това заяви експертът доц. Златогор Минчев в ефира на „Денят ON AIR“.

 

По думите му кибератаките трудно биха могли да бъдат предотвратени, защото самите те са добре подготвени.

„Никой не може да бъде напълно подготвен за всякакъв вид атаки. Наблюдаваме го и в момента“.  коментира той.

Доц. Минчев подчерта и кои са опасностите, които крие машинното гласуване.

„То рязко намали броя на гласоподавателите, защото гражданите не вярват на машинното гласуване. Като технология то се е доказало по света, но ние си го побългарихме и нещата не са на нужното технологично ниво“, поясни експертът за Bulgaria ON AIR.

Според него технологиите от подобен тип нямат гаранция по вече от 5 години, а българските са произведени за евроизборите преди 4 години. Поради тази причина могат да се очакват множество аварии.

„Самите машини почти не са използвани, но акумулаторните системи остаряват. Проблемът е в идеята за автономно захранване. Вероятно сега ще трябва да се пусне нова обществена поръчка за захранващи системи, освен за инсталиране. Големият въпрос е кой ще инсталира софтуера“, смята той.

Доц. Минчев е на мнение, че „тези технологии не могат да гарантират сигурност при настоящото решение само по отношение на доверие от страна на гласоподавателите“.

„Решение е да поканим фирмата производител  да инсталира машините, а не гастрольори, регистрирани от вчера“, категоричен бе експертът. По този начин те ще бъдат заредени надеждно, за да бъдат гласоподавателите спокойни.

Минчев обобщи, че по „темата за гласа – машините са достатъчно сигурни, но никой не контролира тези, които броят“.

„За големите партии едва ли ще има големи флуктуации, но малките могат и да изпаднат.  Ако говорим за коалиционно демократично управление, това е съществено“, заключи той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *