Елена Йончева дава Борисов на Лаура Кьовеши! Праща сигнали и до всички ЕС институции

България отблизо
Скандалът с подслушването на представители на опозицията в България вече е европейски проблем. Ще сезирам институциите в ЕС за него и ще настоявам за тяхната позиция. Това каза Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в изявление по повод информацията за подслушвани политици.

Само за последните месеци службите са следили контактите и разговорите на 32-ма представители на опозицията в България. Включително и по време на предизборната кампания, потвърди вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Използването на специални разузнавателни средства спрямо лидери на опозицията на ГЕРБ е скандално. Ще напомня, че ДАНС по това време беше на пряко подчинение на бившия премиер Бойко Борисов, заяви Елена Йончева. Освен наказателна отговорност, има и политическа, и тя се носи от лидера на доскоро управляващата партия.

Призовавам да се провери кои опозиционни политици, граждани са били обект на незаконни разработки, каза още Елена Йончева. Освен имената на подслушваните, тя настоя да се разкрие и дали използването на държавни институции с цел натиск и сплашване е било част от практиката на Бойко Борисов.

Ако  една  групировка е разполагала с целия държавен ресурс, за да разчиства своите опоненти – това не е само български въпрос. Това е европейски проблем. Като евродепутат ще поискам да получа пълната информация за скандала от вицепремиера и министър на вътрешните работи Бойко Рашков и ще информирам европейските институции – Европейската комисия и Европейския парламент. Ще настоявам за тяхна позиция, каза Елена Йончева.

Тя ще запознае големите политически групи в Европарламента за покушението, извършено срещу свободата в България. И да видим – ще мълчи ли отново Европейската народна партия, която толкова дълго пази Бойко Борисов, заяви евродепутатката.

Според нея опазването на  демокрацията е най-важният приоритет, а не инструмент, който се прилага или не в зависимост от това от кое политическо семейство си.

Преди половин век аферата „Уотъргейт“, при която бяха подслушвани политици от Демократическата партия, променя Америка. Променя начина, по който функционират институциите – изпълнителната, законодателната, съдебната, дори и четвъртата власт – медиите. „Вашингтон поуст” не сваля темата от своите страници, въпреки огромния натиск, припомни тя.

Аферата „Бойкогейт“ трябва да потопи тази мафиотска структура, която отвлече правото и демокрацията в България. И ще направя всичко, което трябва, Европа да помогне в това, категорична е Елена Йончева.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *