Елена Йончева с неочаквана молба към Европейската комисия: Ето какво поиска тя!

България отблизо

България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа.

Тази картина на България описва българската евродепутатка Елена Йончева пред швейцарския вестник „Тагесанцайгер“.

„Помогнете ни, госпожо Фон дер Лайен. Не е достатъчно да се правят само изявления, при Вашето посещение в София премиерът Борисов размонтира микрофоните на журналистите в залата за пресконференции, за да не могат да задават неудобни въпроси“ Йончева посочва и че сега, след като вече има европейски главен прокурор, тя ще се срещне с нея и ще й предаде документите от разследванията си за корупция в България. „Важно е да стане ясно на българските полигици, че не могат да отлоняват европейски пари безнаказано“, обръща се Йончева.

„2,5 милиона от общо 7 милиона души население са напуснали България, 1,5 милиона живеят под прага на бедността“, обобщава Йончева. Тя посочва и че 40-50% от парите еврофондовете за инфраструктурни проекти биват отклонявани към корумпирани политици. „Състоянието на улиците е катастрофално. 12 месеца след построяването им се налагат вече основни ремонти“, казва още тя.

 

Евродепутатката описва и случая, в който според български журналисти олигарси, близки до премиера Борисов, са купили на негова млада приятелка къща за 800 000 швейцарски франка в Барселона. Тя посочва и че няма доказателства за това, а българската прокуратура не е отговорила на запитването й, затова сега очаква отговор от испанската, пише още Club Z.

Йончева разказва и за повдигнатите срещу самата нея обвинения в пране на пари. „Като журналистка правих документални филми за телевизията на един банкер, срещу когото по-късно бе повдигнато обвинение в пране на пари. Сега ме обвиняват, че парите, с които съм работила, са мръсни пари и е трябвало аз да знам за това. По тази причина се иска имунитета ми. В очите на хората сега и аз излизам престъпница“, казва тя.

 

Журналистите с критически глас срещу управляващите нямат шанс за работа. Наложи се една от най-популярните журналистки в страната да започне да кара такси, тъй като не й дават да работи, разказва в интервюто още българската евродепутатка.

„Журналистите в България не биват убивани, правителството има други средства да ги унищожава. Те са заплашвани и се прави така, че да не могат да си намерят работа. Страхуват се, а това води до автоцензура. Най-лошото е, че преди имахме медийна свобода. Да, беше трудно и трябваше да се борим. Но бяхме по-напред от съседката ни Румъния. Днес сме на 11-о място и става все по-лошо. А медийната свобода е основата за всяка демократична система“, посочва тя.

Европейските средства за медии се разпределят от правителството. Който пише срещу него, не получава от тях, обяснява още бившата журналистка. На въпрос защо Еврокомисията критикува липсата на демокрация в Унгария и Полша, а мълчи за България, тя отговаря: „Това се питат и хората в България. Много са убедени, че е имало сделка между бившия шеф на ЕК Юнкер – той да си затваря очите, а българските евродепутати да подкрепят политиката му“, казва Йончева./Източник frognews.bg/

Tagged

1 thought on “Елена Йончева с неочаквана молба към Европейската комисия: Ето какво поиска тя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *