Енергетици, миньори и граждани излизат на протест в подкрепа на „Марица изток“ и българската енергетика

България отблизо

Днес миньори, енергетици и граждани от цялата страна излизат на национален протест в защита на работниците от „Марица изток“ и на българската енергетика, обявен за 18 часа в цялата страна. 

„Брикел“ ЕАД ще се присъедини към националния протест, който ще проведе в днес в 18:00 часа, съобщиха от дружеството.

Енергетици и миньори от въглищни централи, газови топлофикации и въгледобивни мини и граждани в цялата страна ще се присъединят към националния протест на работниците от „Марица изток“, информираха и от „Топлофикация-Бургас“.

Очаква се служителите от топлоцентрали във Враца, Русе, Плевен, Перник, Бобов дол, Бургас, Сливен, Гълъбово, Димитровград да излязат пред предприятията си в знак на солидарност със своите колеги, допълниха от „Топлофикация-Враца“.

Вчера Бисер Бинев от синдикат „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ каза пред журналисти, че протестиращите вече 14 дни миньори и енергетици в Старозагорско днес ще решат дали да останат блокадите по пътищата в областта. Той обяви, че протестиращите са се обединили около обща позиция с няколко искания, която ще бъде изпратена до Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и до Европейската комисия. Остава основното искане за изтегляне на Териториалните планове за справедлив преход от европейските институции, посочи още лидерът на КТ „Подкрепа“.

Четиринадесети ден са затворени възлови точки за движение в област Стара Загора, блокирана е автомагистрала „Тракия“ в района на 208-и километър, детелината в посока Стара Загора и в посока Хасково, както и Проходът на Републиката. Протестът на миньори и енергетици, който започна на 29 септември сутринта и продължава и към момента. Основното им искане сега е оттегляне на Териториалните планове за справедлив преход и нови преговори по точките от споразумението.

Източник: БТА, Гласове

Tagged

1 thought on “Енергетици, миньори и граждани излизат на протест в подкрепа на „Марица изток“ и българската енергетика

  1. Хайде стига ,достатъчно , България е в ЕС съобразява се с изискванията на Съюза ,не ви подкрепяме с никакви изисквания извън политиката на ЕС ,въглищните централи трябва да бъдат закрити според общо приетите норми на ЕС .Оаобенно след като се подадохте на политически внешения .Имахте шанс за подкрепа все народна до момента в който ви употребиха политически ,с отфварянето си на устата във форма,, О „загубихте всякъкъв шанс .За това правителство са гласували 40% от общяит брой гласоподаватели .България над всичко .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *